Valeriu Zgonea ar putea fi debarcat de la conducerea Camerei Deputaţilor

Este foarte posibil ca, în această săptămână, Valeriu Zgonea să fie înlăturat de la conducerea Camerei Deputaţilor după ce această Cameră a legislativului a modificat regulamentul propriu de funcţionare.

Adăugat: 13 Iunie 2016
Ultima actualizare:13 Iunie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentul se concentrează, în această săptămână, asupra a două dosare amânate din cauza campaniei pentru alegerile locale.

La Senat, Comisia juridică va dezbate la primul punct, marţi, solicitarea Parchetului de urmărire penală a fostului ministru de externe, Titus Corlăţean, pentru neregurile privind votul din străinătate la ultimele alegeri prezidenţiale.

Tot de o restanţă este vorba şi la Camera Deputaţilor, respectiv înlocuirea din funcţie a preşedintelui Valeriu Zgonea.

Este foarte posibil ca, în această săptămână, Valeriu Zgonea să fie înlăturat de la conducerea Camerei Deputaţilor după ce această Cameră a legislativului a modificat regulamentul propriu de funcţionare.

Noul document prevede încetarea calităţii de preşedinte al Camerei Deputaţilor, fie pe bază de vot al plenului, ca urmare a formulării unei cereri de revocare, fie de drept, indiferent de voinţa plenului, în următoarele cazuri: demisie, încetarea calităţii de deputat sau de membru al grupului parlamentar căruia îi aparţine această funcţie şi care l-a propus sau în caz de pierderea sprijinului politic.

Se aşteaptă ca social-democraţii să informeze azi Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, că Valeriu Zgonea nu mai face parte din grupul PSD după excluderea sa din partid, şi conform noului regulament nu mai poate avea funcţia de preşedinte.

Totodată Biroului Permanent îi va fi prezentat şi punctul de vedere, formulat, săptămâna trecută, de conducerea celor două camere ale legislativului prin care este subliniat faptul că un deputat sau senator îşi pierde automat funcţia de preşedinte după ce a rămas fără sprijin politic.

Documentele ar urma să fie apoi prezentate plenului, care ia act şi supune la vot doar un proiect de hotărâre privind vacantarea funcţiei.

Propunerea pentru un alt şef al Camerei Deputaţilor va fi făcută de social-democraţi.

În ceea ce priveşte activitatea Senatului, Comisia juridică se va pronunţa marţi asupra cererii DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Titus Corlăţean.

Fostul ministru de externe va fi audiat de colegii senatori în legătură cu acuzaţiile de abuz în serviciu aduse de procurorii anticorupţie în dosarul privind votul din diaspora la alegerile parlamentare din 2014.

Raportul comisiei va fi trimis Biroului Permanent şi apoi supus aprobării plenului Senatului.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
13 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza