Val de atacuri cibernetice în România

Gruparea prorusă Killnet şi-a intensificat şi diversificat atacurile cibernetice asupra unor site-uri din România.

Adăugat: 2 Mai 2022
Ultima actualizare:2 Mai 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia asupra intensificării atacurilor cibernetice propagate pe email sau platforme de mesagerie de gruparea prorusă Killnet.

Un avertisment similar a venit şi din partea Serviciului Român de Informaţii care vorbeşte despre un val de atacuri informatice la scară largă, de această dată de tipar răscumpărare, prin utilizarea adreselor de email aparţinând unor instituţii din România.

Atacatorii transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram sau Messenger, pretinzând că sunt o persoană de încredere pentru a convinge victimele să divulge informaţii confidenţiale, date personale sau să efectueze acţiuni care ar permite atacatorilor preluarea controlului asupra infrastructurii sau unor dispozitive informatice.

Hackeri utilizează inclusiv adrese de email sau conturi de utilizator falsificate ca aparţinând unor instituţii publice sau organizaţii cunoscute din România.

Experţii recomandă utilizatorilor să nu dea curs unor solicitări urgente, ciudat formulate şi care apar ca provenind de la o sursă de încredere, care includ linkuri sau ataşamente care nu au fost solicitate.

Gruparea prorusă Killnet şi-a intensificat şi diversificat atacurile cibernetice asupra unor site-uri din România.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a anunţat că a blocat mii de astfel de atacuri în ultimele două zile, îndreptate asupra unor site-uri importante din România.

Atacuri cibernetice au avut loc ieri şi asupra site-urilor unor instituţii publice din Republica Moldova, dar şi din ţări membre ale Uniunii Europene şi NATO.

Ca răspuns la atacuri hackerilor ruşi la adresa unor instituţii româneşti, gruparea Anonimous România a anunţat că a atacat şi a blocat site-ul sistemului unificat al achiziţiilor din Rusia, care a fost nefuncţional timp de două zile.Autor:
Sorin Moţatu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
2 Mai 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza