Vaccinarea devine obligatorie de la 1 ianuarie 2018

De la 1 ianuarie este obligatorie imunizarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în calendarul naţional, dar şi cu cele administrate în cazul unei epidemii.

Adăugat: 24 Octombrie 2017
Ultima actualizare:24 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatorii au adoptat, ieri, cu o singură abţinere, proiectul de lege privind vaccinarea.

Astfel, de la 1 ianuarie este obligatorie imunizarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în calendarul naţional, dar şi cu cele administrate în cazul unei epidemii.

Refuzul vaccinării se va face în scris, dar unităţile de învăţământ sunt obligate la înscrierea copilului în colectivitate să solicite adeverinţa medicală care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii.

Instituţia de învăţământ are obligaţia de a solicita adeverinţa emisă de medicul de familie, care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B.

Toate grupurile parlamentare din Senat au susţinut importanţa vaccinării.

Medicul Leon Dănăilă, senator PNL,afirmă că vaccinarea este intervenţia medicală cu cel mai înalt grad de eficienţă din istoria omenirii.

"Vaccinarea a fost introdusă pentru prima dată în 1796, împotriva variolei. În anul 1977, variola a fost eradicată de pe întreg globul pământesc. În 1971, Hilleman a introdus vaccinarea împotriva rujeolei. În 2000, în America s-a declarat rujeola eradicată", a spus Leon Dănăilă.

Senatorul PSD medic Cristina Stocheci spune că actul normativ a apărut ca o necesitate în lupta cu cea mai mare epidemie din ultimele decenii din România, epidemia de rujeolă.

"S-au înregistrat cazuri de rujeolă în toate judeţele ţării. Până în 13 octombrie 2017, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a raportat 9.626 de cazuri, cu 34 de decese. Un nou deces din cauaz rujeolei, al 35-lea, s-a înregistrat în ultima săptămână", a susținut Cristina Stocheci.

Documentul va fi transmis acum către Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Senatorii au adoptat luni şi proiectul de lege privind munca la distanţă.

Potrivit redactorului RRA, Alina Stănuţă, iniţiatorii proiectului spun că vor creşte şansele de angajare a persoanelor cu dizabilităţi sau a celor în vârstă, iar firmele vor avea cheltuielile administrative şi de transport mai mici.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza