Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATES Cutremur în Italia. Zeci de oameni au murit

Un cutremur cu magnitudine de aproximativ 6 grade, cu epicentrul la Rieti, s-a înregistrat in aceasta dimineață, la ora 3.38, în partea de centru a Italiei.

Articol de Elena Postelnicu, 24 August 2016, 06:59

UPDATE ora 18.00 Agenţia italiană pentru protecţie civilă a comunicat că bilanţul victimelor în urma seismului din centrul Italiei a ajuns la 73 de morţi, iar peste o mie de persoane au fost strămutate. Cutremurul s-a produs într-o regiune montană, iar din această cauză sunt posibile alunecări de teren.

Primarul oraşului Amatrice, cel mai grav afectat de cutremur, a declarat că localitatea "nu mai există", în urma seismului de 6,2 grade pe scara Richter, din primele ore ale zilei de miercuri.

UPDATE ora 14.00 Cel puţin 38 de oameni au murit în Italia în urma cutremurului din această dimineaţă - potrivit bilanţului oficial comunicat de reprezentanţii protecţiei civile.

Majoritatea victimelor sunt în două din cele mai afectate localităţi din centrul ţării, Accumoli şi Amatrice.

Corespondenta Radio România transmite însă că bilanţul s-ar putea agrava, pentru că sunt încă persoane prinse sub clădirile dărâmate.

Premierul Matteo Renzi a anunţat că va merge după-amiază în zonele sinistrate şi le-a promis ajutor tuturor celor afectaţi.

Papa Francisc s-a declarat profund îndurerat şi mai mulţi lideri străini au transmis condoleanţe.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,2 s-a produs într-o regiune devastată deja în urmă cu 7 ani de un seism asemănător, soldat cu peste 300 de morţi şi 1500 de răniţi.

UPDATE Ora 13.00 Cel puţin 37 de oameni au murit în Italia în urma cutremurului din această dimineaţă - potrivit bilanţului oficial anunţat cu puţin timp în urmă de reprezentanţii protecţiei civile.

Corespondenta Radio România, Elena Postelnicu transmite însă că numărul victimelor ar putea să crească pentru că multe sunt încă prinse sub dărâmături.

UPDATE ORA 12.00 Şeful protecţiei civile din Italia a refuzat să comunice un bilanţ oficial al cutremurului din această dimineaţă, dar presa italiană susţine că numărul morţilor a ajuns la 21.

UPDATE ORA 11.00 Potrivit unui nou bilanţ al cutremurului din Italia, cel puţin 12 oameni au murit în zona cea mai afectată din centrul ţării.

Corespondenta Radio România transmite că printre victime se află şi doi copii.

Pot să spun doar că o echipă consulară mobilă din cadrul misiunii diplomatice din Bolonia se deplasează deja în zonă, iar de la Roma se ţine o legătură permanentă cu autorităţile italiene, încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a verifica dacă cetăţenii români rezidenţi în zonele calamitate au fost afectaţi.

Un adevărat dezastru a provocat cutremurul de magnitudine 6,2 în această dimineaţă, un cutremur asemănător celui din aprilie 2009 de la L'Aquila - după cum a confirmat chiar şeful protecţiei civile, Fabrizio Curcio.

Cele mai afectate comune sunt Amatrice şi Accumoli din regiunea Lazio şi Pescara del Tronto din regiunea Marche. Maşinile de salvare şi de pompieri au reuşit să ajungă în satele dintre munţi.

Va interveni şi armata - a mai anunţat Fabrizio Curcio.

Case şi spitale distruse, zeci de persoane sub dărămături, sute care au reuşit să se salveze singure în stradă. Jumătate din satul Amatrice nu mai există, sat cu 2600 de locuitori.

Însă în această perioadă de vacanţă, numărul lor se dublează, iar primarul Sergio Pirozzi atrage atenţia că sub ruine pot fi şi zeci de turişti.

Bilanţul provizoriu de 12 morţi, dintre care şi doi copii, ar putea creşte în orele următoare, deoarece sute de localnici sunt daţi dispăruţi.

UPDATE ora 10.00 Potrivit unui nou bilanţ al cutremurului din Italia, cel puţin 12 oameni au murit în zona cea mai afectată din centrul ţării.

Corespondentul Radio România transmite că printre victime se află şi doi copii.

Primele imagini transmise de televiziunea italiană RAI arată amploarea distrugerilor din localitatea Amatrice, unde mulţimea de clădiri prăbuşite blochează căile de acces, îngreunând operaţiunile de salvare.

Seismul cu magnitudinea de 6,2 produs la primele ore ale dimineţii a avut mai multe replici şi a provocat panică inclusiv la Roma.

UPDATE ora 9.00 Cel puţin şase oameni, între care un copil, au murit în centrul Italiei în urma cutremurului din această dimineaţă care a dărâmat numeroase clădiri.

Potrivit corespondentului Radio România la Roma, seismul cu magnitudinea de 6,2 s-a simţit până departe în nordul şi sudul ţării, iar la Roma, panica i-a scos pe oameni în stradă.

Primarul localităţii Amatrice a declarat că jumătate din comună este la pământ şi că sunt victime sub dărâmături.

Corespondenta RRA mai informează că misiunile diplomatice române de la Roma şi Bologna verifică dacă sunt cetăţeni români afectaţi.

Centrul Italiei a fost lovit de un cutremur similar în 2009, soldat cu peste 300 de morţi şi 1.500 de răniţi, iar pagubele materiale au fost de peste 16 miliarde de dolari.

Mai multe clădiri s-au prăbuşit în centrul Italiei, după cutremurul cu magnitudinea 6,2 care s-a produs la primele ore ale dimineţii.

Responsabili ai protecţiei civile susţin că nu au încă informaţii despre eventuale victime.

Epicentrul seismului a fost în nord-estul Romei, la aproximativ 150 de kilometri, iar şocul i-a panicat pe locuitorii capitalei italiene.

Corespondentul RRA, Elena Postelnicu este în direct, printre oamenii care au ieşit din case de teama cutremurului. Bună dimineaţa.

Reporter: Bună dimineaţă. Mă aflu, aşa cum ai spus şi tu, în faţa blocului în care locuiesc alături de alţi vecini. Cred că nu a mai rămas nimeni în apartamente. Sunt peste 150 de persoane care stau în mijlocul străzii numai în această zonă, chiar dacă de la ultimul seism au trecut aproape 90 de minute.

Primul s-a înregistrat la ora locală 3:36 de minute cu o magnitudine de 6,2 la o adâncime de 10 kilometri, cu epicentrul la Accumoli, lângă Rieti, zonă considerată de altfel de înalt risc seismic. Au urmat alte cutremure, cu magnitudine de 3,9, de 2,8, iar o oră mai târziu un altul mai puternic de magnitudine 5,4 şi de aproape 20 de secunde. Toate s-au simţit nu numai în regiunile Umbria, Lazio, Toscana şi Abruzzo, ci şi în Campania la Napoli şi Salerno, Lombardia la Milano şi în Veneto la Padova şi Veneţia, deci chiar şi în nordul şi în sudul Italiei.

După primele informaţii cea mai afectată localitate este Amatrice, de unde, practic, primarul Sergio Pirozzi a declarat că jumătate din sat nu mai există, este în întregime sub moloz, sub ruine, un sat cu peste 2.600 de locuitori. Deocamdată nu au fost înregistrate victime.

Foarte afectat este şi oraşul Norcia, de lângă Perugia. De la Roma, primul-ministru italian, Matteo Renzi, a anunţat că guvernul ţine legătura cu responsabilii agenţiilor de protecţie civile regionale.

Cetățenii au ieșit in stradă la Roma şi în alte orașe din regiunile Lazio, Umbria, Toscana, Abbruzzo si Marche.

Un cutremur de magnitudine similară, din aprilie 2009, în oraşul L'Aquila, din regiunea Abruzzo, s-a soldat cu 309 morţi, 1500 de răniţi şi a provocat pagube în valoare totală de peste 16 miliarde de dolari.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor