UPDATE Vot pentru Parlament în Republica Moldova

Cetățenii din Republica Moldova sunt chemați la urne pentru a-și desemna reprezentanții în Parlament.

Adăugat: 28 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:28 Noiembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La orele prânzului,  în jur de o sută de persoane stăteau  în faţa Ambasadei Moldovei la Bucureşti, pentru a vota.


Majoritatea erau  tineri şi au venit cu steagul Moldovei şi al Uniunii Europene.


Până la ora 11,00 votaseră circa 200 de persoane la secţia de votare din incinta ambasadei.


În afara secției de la Amasada Moldovei,  cetăţenii mai au la dispoziţie şi Consulatul Moldovei la Bucureşti, secții care  vor fi deschise până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii programului.


Cetăţenii moldoveni pot călători gratuit pe teritoriul României pentru a merge la o secţie de votare din cele opt deschise în ţară, fiind necesar prezentarea paşaportului.


Alegeri cu miză



Republica Moldova alege, duminică,  un nou Parlament, în cadrul unui scrutin anticipat.


Miza este stabilizarea situaţiei politice şi alegerea unui preşedinte al ţării, după mai multe încercări nereuşite în decurs de mai mult de un an şi jumătate.


Alegerile legislative  au fost convocate în urma eşecului referendumului constituţional din septembrie, care propunea desemnarea prin vot direct a şefului statului.


Actuala lege fundamentală prevede alegerea presedintelui ţării de către Parlament.


2.650.000 de cetăţeni cu drept de vot vor avea de ales între 20 de partide şi 19 candidaţi independenţi înscrişi pe un buletin de vot, cu o lungime record de aproape un metru.



Potrivit corespondentului Radio România Actualități, de această dată Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a decis să nu organizeze alegeri la Corjova, localitatea din stânga Nistrului, pentru a evita incidente similare celor de la scrutinele anterioare.



Președintele Mihai Ghimpu a votat pentru viitorul Moldovei



Președintele Republicii Moldova a votat, în jurul orei 10,00 declarând că a venit la vot cu gânduri bune pentru cetăţeni, începând cu copii, cu tineretul, cu bătrânii, cu viitorul Republicii Moldova.


El a spus că a votat pentru valorile care "stau la baza democraţiei: libertatea individului, liberatea economică, supremaţia legii. Am votat pentru dumneavoastră, dragi reprezentanţi ai presei, ca să avem o presă liberă, aşa cum trebuie să voteze un om care înţelege cum şi cu ce putem depăşi criza social-economică şi politică", a spus Ghimpu.


Întrebat ce așteptări are de la alegeri, Ghimpu a răspuns: "Patru ani de guvernare democratică, ceea ce va însemna o Moldovă mai aproape de Uniunea Europeană, o viaţă mai bună pentru cetăţeni, locuri de muncă, pensii, salarii. Încă patru ani de zile, totuşi, este posibil, în comparaţie cu un an".


Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Vorononin, după ce în urmă cu două zile susţinea că vrea să orienteze Moldova către spaţiul CSI, a afirmat  că a votat pentru viitorul european al ţării.


"Am votat pentru ca în primul rând criza politică care a luat deja în jurul a doi ani de zile să se puie capăt şi pentru viitorul ei european", a declarat Voronin.


Primul ministru Vlad Filat a reluat, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, chemarea la urne, adresată populaţiei, în condiţiile în care o prezenţă sub 33% ar invalida alegerile, iar o prezenţă cât mai mare ar fi în avantajul partidelor din Alianţa pentru Integrarea Europeană.;


"Fac apel la toţi cetăţenii Republicii Moldova să iasă astăzi la vot. Este important să fim astăzi mulţi, la vot, să demonstrăm că suntem uniţi, suntem solidari şi că ştim ce vrem să facem cu ţara noastră", a spus Filat.



Până la ora 12:30, aproximativ 15% dintre alegători îşi exercitaseră dreptul de vot.


75 de secții în străinătate


Câteva sute de mii de alegători se află în străinătate şi pentru ei au fost deschise 75 de secţii de votare, cele mai multe - 16 - în Italia.


Se speră că în urma alegerilor va fi formată o majoritate parlamentară de cel puţin 61 din 101 deputaţi, care să reuşească să aleagă un preşedinte al ţării, scoţând astfel Republica Moldova din blocajul politic în care a intrat după alegerile din aprilie 2009.


De atunci, incapacitatea Legislativului de a desemna un şef al statului a determinat de două ori dizolvarea acestuia şi convocarea de alegeri anticipate.


Alegerile au şi o miză de natură geostrategică, unele partide optând pentru o integrare europeana a Republicii Moldova, în timp ce altele îşi doresc apropierea de spaţiul CSI şi aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Dincolo de opţiunile şi mizele politice, marile aşteptări ale oamenilor sunt în zona economică si sociala, având în vedere că la aproape 20 de ani de la proclamarea independenţei, Republica Moldova rămâne cel mai sărac stat din Europa.


Secții de vot amenajate în România


Pentru cetăţenii moldoveni care se află, duminică, în România, au fost amenajate opt secţii de votare.


Două funcţionează la Bucureşti: una la sediul Ambasadei şi alta la Secţia consulară a misiunii diplomatice a Republicii Moldova.


Alte şase secţii sunt deschise la Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Galaţi, Braşov şi Constanţa.



Cetăţenii moldoveni care vor să voteze la secţiile din România o pot face numai cu paşaportul - cel albastru - sau cu livretul de marinar.


Foarte important este că pot vota chiar şi dacă aceste documente au termenul de valabilitate expirat.


Adresele secţiilor de votare de pe teritoriul României pot fi consultate pe pagina de internet a Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.



Secțiile de vot din România, deschise în intervalul 7,00 - 21,00




Maricica Munteanu, preşedintele Biroului Electoral al secţiei de votare numărul 347 din Municipiul Bucureşti, din incinta Ambasadei Republicii Moldova în România, a spus, pentru Radio România Actualități că, potrivit  regulamentului, secția de vot s-a deschis  la orele 7:00 dimineaţa.



Secția de vot din incinta Ambasadei Republicii Moldova va  rămâne  fi deschisă până la 21:00, cu posibilitatea prelungirii acestui interval cu încă două ore, în cazul în care se va constata un flux mai masiv de persoane.


Maricica Munteanu cred că o prezenţă  masivă la vot va fi după-amiază, dar chiar de dimineaţă, la orele 7:15 au fost, deja, primii alegători.


Secţia de vot a fost deschisă şi activează în prezenţa observatorilor internaţionali și a  reprezentanţilor concurenţilor electorali.


Nu s-au înregistrat incidente sau sau nereguli la această secție de vot.


"Îi indemn pe cetăţenii moldoveni rezidenţi în România, cu titlu temporar sau permanent, sunt bineveniţi la secţiile de votare din cele opt localităţi din România", a spus Maricica Munteanu.
 



Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Cătălin Gomboș
Adăugat:
28 Noiembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza