UPDATE Înalta Curte a admis recursul ANI pe tema incompatibilităţii lui Klaus Iohannis

Instanţa supremă a admis , astăzi , de principiu , recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate la decizia decizia Curţii de Apel Alba-Iulia de a anula hotărârea ANI prin care preşedintele Klaus Johannis fusese declarat incompatibil .

Adăugat: 25 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:25 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele ales al României
trimite pe mail

Potrivit redactorului RRA Diana Surdu, magistraţii au stabilit ca procesul să fie judecat pe fond,  la data de 14 ianuarie 2015 .

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat în discuţie marţi dosarul în care primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost declarat în stare de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate.

Pe 18 noiembrie, şedinţa a fost amânată, informaţia fiind publicată în sistemul informatic al instanţei supreme fără să fie indicat motivul, aminteşte Agerpres.

Şedinţa de judecată nu a fost publică iar judecătorii trebuiau să se pronunţe pe o chestiune de procedură, respectiv dacă recursul ANI este admisibil în principiu.

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat incompatibil de ANI, deoarece deţinea simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA şi SC Pieţe SA.

În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Klaus Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine simultan atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", precizează comunicatul ANI.

Inspectorii de integritate au constatat în aprilie 2013 că acesta deţinea simultan funcţia de primar şi de reprezentant al municipalităţii în adunarea generală a două societăţi comerciale.

Potrivit legii civile, pe 30 septembrie a avut loc doar o etapă procedurală.

Magistraţii au făcut un raport care va fi comunicat reclamantei, ANI, şi pârâtului, Klaus Iohannis.

Iohannis: Nu există nicio stare de incompatibilitate

Preşedinte PNL, Klaus Iohannis, a declara la aceea dată, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procesul său de incompatibilitate este normală şi în concordanţă cu noul Cod de Procedură Civilă.

"În acest moment nu există nicio stare de incompatibilitate în ceea ce mă priveşte. Singura hotărâre a unei instanţe referitoare la această speţă este cea a Curţii de Apel Alba conform căreia raportul ANI a fost invalidat. Tocmai din acest motiv am toată încrederea că oricare altă instanţă de judecată s-ar pronunţa în acest caz soluţia va rămâne neschimbată", spunea Iohannis la 30 septembrie.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Diana Surdu
Adăugat:
25 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza