UPDATE Elena Udrea, arest preventiv prelungit

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în această seară, cererea DNA de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul Elenei Udrea, în dosarul "Gala Bute".

Adăugat: 23 Martie 2015
Ultima actualizare:24 Martie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Elena Udrea, între cei doi doi avocaţi
trimite pe mail

UPDATE ora 22.00. Instanţa Supremă a prelungit arestul preventiv şi pentru fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana, deţinută de Elena Udrea.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

UPDATE ora 21.00. Instanţa supremă a rămas în pronunţare faţă de solicitarea DNA de a prelungi măsura arestării preventive în cazul Elenei Udrea şi al celorlalţi inculpaţi din dosarul "Gala Bute".

Redactorul RRA precizează că procesul a durat aproape şapte ore, iar avocaţii fostului ministru au adus ca argument pentru eliberarea clientei lor faptul că declaraţiile martorilor şi ale denunţătorilor la confruntarea cu Elena Udrea ar fi fost în favoarea acesteia.

Udrea se află în arest din 25 februarie în dosarul în care este acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu.

În acelaşi caz au mai fost arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.

UPDATE  ora 14.00. Instanţa supremă dezbate, la caeastă oră, cererile procurorilor DNA de prelungire a măsurilor preventive în dosarul "Gala Bute", atât în cazul fostului ministru Elena Udrea, cât şi a celorlalţi suspecţi, respectiv Rudel Obreja, Tudor Breazu şi Ştefan Lungu.

Elena Udrea, al cărei mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile va expira joi, este acuzată, între altele, de luare de mită şi de abuz în serviciu.

Ea este cercetată şi în aşa-numitul dosar Microsoft în care a fost, de asemenea, arestată, dar mandatul i-a expirat săptămâna trecută, fără ca procurorii anticorupţie să mai ceară prelungirea luiMandatul acesteia expiră joi.

Fostul ministru este acuzat de patru infracţiuni de luare de mită, de abuz în serviciu, de tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită.

Elena Udrea este cercetată şi în dosarul Microsoft în care a fost, de asemenea, arestată, însă mandatul i-a expirat săptămâna aceasta fără ca procurorii anticorupţie să mai ceară prelungirea lui.

Pe 4 februarie, DNA a cerut arestarea preventivă a Elenei Udrea  pentru "săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită".

Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012, precizează DNA.

COMUNICATUL DNA

"În completarea comunicatelor 192 din 3 februarie, 182 și 184 din 2 februarie 2015, privind suspiciunea săvârșirii unor fapte de corupție în legătură cu organizarea și finanțarea unei gale internaționale de box profesionist, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

La data de 4 februarie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție au dispus extinderea cercetărilor față de UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării:

1. Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de UDREA ELENA GABRIELA pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

2. ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului de UDREA ELENA GABRIELA pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită.

Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012.

Prezentele cereri intră sub incidența prevederilor Codului de Procedură Penală și ale Constituției României, prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale, respectiv încuviințarea arestării preventive, beneficiază de prezumția de nevinovăție"
, informează comunicatul DNA din 4 februarie.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Diana Surdu
Adăugat:
23 Martie 2015
Ultima actualizare:
24 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza