UPDATE Date privind prezenţa la vot la alegeri și referendum

Se votează de la ora 7.00 pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul naţional.

Adăugat: 26 Mai 2019
Ultima actualizare:26 Mai 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Prezența la vot, în timp real, poate fi consultată la acest link: https://prezenta.bec.ro/

Ora 20.00 Românii s-au prezentat astăzi la urne în număr record. Peste 46% dintre alegători şi-au exprimat opţiunea la europarlamentare, iar la referendum au votat aproape 39%.

Ora 17.00 Românii s-au mobilizat şi au ieşit, astăzi, în număr mare la vot.

Rata de prezenţă la urne a depăşit 42% la alegerile europarlamentare şi a trecut de 35% la referendum.

Ora 15.00 Prezenţa la vot la alegerile europarlamentare, la nivel naţional, este de 27,63 %, iar la referendum de 22,73%

Aproximativ 5 milioane de cetăţeni şi-au exprimat deja opţiunile pentru alegerile europarlamentare, iar peste 4 milioane au votat şi la referendum

La această oră, prezenţa la alegerile europarlamentare la nivel naţional este de 27,63%. Ilfov, Cluj şi Sibiu sunt în fruntea judeţelor fruntaşe la prezenţa la vot, iar Vaslui, Ialomiţa şi Satu Mare sunt în coada acestui clasament.

La referendum au votat 22,73% dintre cetăţeni, ceea ce reprezintă aproximativ 4 milioane de alegători. Sibiu, Cluj, Ilfov sunt judeţele fruntaşe la prezenţa la referendum, în timp ce Vaslui, Teleorman şi Mehedinţi sunt în coada aceastui clasament.

În diaspora, votul este aproximativ acelaşi la ambele tipuri de scrutin, în jur de aproximativ 150.000 de alegători.

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a anunţat că aplicarea ştampilei de control pe prima pagină a buletinului de vot nu reprezintă un motiv de nulitate a votului. BEC a răspuns, astfel, mai multe ori solicitări din ţară, indicând că motivele de nulitate ale buletinelor de vot sunt altele.

Pe de altă parte, Marian Muhuleţ spunea că BEC a transmis dimineaţă mesaj în toate secţiile de votare, prin care arăta că operatorul de calculator are obligaţia de a informa alegătorul că poate opta să voteze pentru alegerile europarlamentare şi referendum sau doar pentru un singur scrutin, iar prezenţa la vot înregistrează separat.

Ora 10.00 Prezenţa la alegerile europarlamentare este, până la această oră, de 6,32% la nivel naţional, ceea ce înseamnă că au votat peste un milion de cetăţeni, potrivit datelor actualizate, în timp real, de Biroul Electoral Central.

Cea mai mare prezenţă la vot se înregistrează în judeţele Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu, iar cea mai scăzută în Covasna, Vaslui şi Suceava. În străinătate pentru alegerile europarlamentare au votat aproximativ 27 de mii de români.

La referendumul pe teme de justiţie prezenţa la urne, la nivel naţional, este, până la această oră, de 5,05% , ceea ce înseamnă că aproximativ 870 de mii de cetăţeni au votat. În străinătate la referendum au votat, până acum, 27 de mii de alegători.

Ora 9.00 Potrivit datelor de la Biroul Electoral Central, până la ora 9.00, la nivel naţional, pentru alegerile europarlamentare au votat aproximativ 600.000 de cetăţeni, ceea ce reprezintă 3,28%.

Judeţele fruntaşe sunt: Teleorman, Giurgiu şi Dâmboviţa, iar codaşele sunt: Covasna, Maramureş şi Bistriţa Năsăud.

În străinătate pentru alegerile europarlamentare au votat aproximativ 12.000 de cetăţeni.

În ceea ce priveşte prezenţa la referendumul naţional consultativ, pe teme de justiţie aceasta este mai mică, au votat până la această oră aproximativ 500 de mii de cetăţeni, ceea ce reprezintă 2,67%.

În topul judeţelor cu prezenţă mare se află Ilfov, Constanţa şi Tulcea, iar la coada clasamentului sunt: Bistriţa Năsăud, Maramureş şi Vaslui.

În străinătate, până la această oră, pentru referendumul naţional au votat tot aproximativ 12.000 de cetăţeni. La nivelul municipiului Bucureşti pentru alegerile europarlamentare au votat 2,95%, în timp ce la referendum au votat 2,37%.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Mai 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza