UPDATE CCR amână din nou decizia privind conversia creditelor în franci elveţieni

UPDATE Curtea Constituţională a amânat din nou astăzi decizia privind legea conversiei creditelor în franci elveţieni.

Adăugat: 18 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:18 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Discuţiile vor fi reluate pe data de 7 februarie. Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a precizat că judecătorii constituţionali au nevoie să mai studieze dosarul înainte de a da o soluţie finală.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie şi prevede convertirea creditelor în franci elveţieni în lei, la cursul de schimb de la data încheierii contractului cu banca.

Fostul guvern, condus de Dacian Cioloş, a contestat la Curtea Constituţională acest proiect, nu pentru că ar fi fost împotriva lui, ci pentru anumite clarificări, după cum a declarat, atunci, fostul premier.

În noiembrie anul trecut, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, declara că a fost nevoie de amânarea dezbaterilor pentru a fi aprofundată soluţia şi a fi corelată cu cea pronunţată în cazul Legii dării în plată.

Guvernul Cioloş a contestat proiectul de lege adoptat de parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării, susţinând că este nevoie de o serie de clarificări înainte ca actul normativ să fie aplicat, pentru a se evita contestaţiile, precizează redactorul RRA, Mădălina Verman.

Dacian Cioloş susţinea la acel moment, că legea i-ar proteja mai mult pe speculatori, decât pe românii care au ajuns să nu-şi mai poată plăti ratele din cauza deprecierii leului.  

"Din păcate, parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus, care din punctul nostru de vedere ar fi făcut-o aplicabilă şi, dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace şi atunci va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele. Deci, vă promit că, în măsura în care Curtea Constituţională va da un răspuns rapid, guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege, în aşa fel încât ea să aibă această adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme şi nu a speculatorilor", declara pe 25 octombrie ,  Dacian Cioloş.Autor:
Mădălina Verman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
18 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza