UPDATE Avize pozitive pentru miniştrii propuşi în Cabinetul Grindeanu

Primii miniştri propuşi să facă parte din cabinetul Grindeanu au primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale parlamentului.

Adăugat: 4 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:4 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Mihaela Toader, ministru delegat pentru Fonduri Europene
trimite pe mail

Este vorba despre Mihaela Virginia Toader, nominalizată pentru posturile de ministru delegat pentru Fonduri Europene.

Mihaela Toader din funcţia de ministru-delegat pentru fonduri europene, îşi propune să asigure un flux constant de plăţi către beneficiarii de fonduri europene şi să fie desemnate până la sfârşitul lunii iunie autorităţile de management ale fondurilor europene.

Aviz pozitiv a primit şi Alexandru Petrescu propus pentru Ministerul Economiei.

Alexandru Petrescu doreşte să se renunţe la industriile intensive şi să se promoveze industrii inovative şi ecologice va promova reindustrializarea României, adică ţara noastră să devină producător şi furnizor de servicii, şi a precizat foarte clar că Oltchim şi Complexul Industrial Hunedoara cu datorii foarte mari nu se vor închide ci vor urma un program de profitabilitate şi vor fi căutaţi investitori străini.

De asemenea Toma Petcu a fost avizat pozitiv de membrii Comisiei de specialitate pentru funcţia de ministru al Energiei.

Încă doi miniştrii propuşi să facă parte din guvernul Grindeanu, au primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate.

Ana Birchall şi Teodor Meleşcanu sunt nominalizaţi pentru posturile de ministru delegat pentru Afaceri Europene, respectiv ministru de externe. 

"Eu personal sunt adeptul unei asemenea iniţiative, adoptarea unei noi legi privind diaspora care să conţină drepturi pentru cetăţeni, mecnisme de sprijin pentru ei şi toate celelalte lucruri. Există un proiect, nu-i al meu personal dar mi l-am însuşit, şi sperăm să-l putem promova în contiuare. În legătură cu Republica Moldova poziţia mea este foarte clară şi simplă: România şi Moldova vor fi ţări care se vor reunifica prin intrarea Moldovei în Uniunea Europeană", a spus Meleşcanu. 

Aviz favorbil a primit şi Ana Birchall, propusă ministru-delegat pentru afaceri europene.

Ea a declarat că doreşte ca preşedinţia română a Uniunii Europene să aibă baza la Bruxelles.

Încă trei candidaţi au primit aviz favorabil de la Comisiile de specialitate: este vorba despre Andreea Păstârnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, Mircea Dobre, la Turism şi Carmen Dan, la Ministerul de Interne.

De asemenea, a fost avizat pozitiv şi Răzvan Cuc pentru portofoliul Ministerului Transporturilor.

Ministrul propus pentru portofoliul internelor, Carmen Dan, a primit aviz favorabil în Comisiile pentru apărare.

De precizat că la audierea Ministrul de Interne, presa nu a avut acces pe motive de siguranţă naţională.

Principala problemă în Ministerul Afacerilor Interne o reprezintă lipsa resursei umane - a prcizat la finalul discuţiilor Carmen Dan, care a menţionat că numai anul trecut au părăsit sistemul peste 12.000 de persoane. 

"Din informaţiile mele, ne confruntăm cu o problemă de subdimensionare a resurselor umane şi bineînţeles, vom continua măsurile de asigurare a dotării tehnice şi logistice. În medie, ies din sistem în jur de 2800 de cadre. Ne-am confruntat cu o ieşire masivă din sistem de apoximativ 12.000 deoarece a apărut şi acel act normativ care a creat posibilităţi avantajoase pentru pensionari", a declarat Carmen Dan. 

Florin Jianu, propus pentru Ministerul Mediului de Afaceri, doreşte să ia măsuri pentru debirocratizare, deoarece aceasta este cea mai gravă problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri. Până acum, toţi cei propuşi pentru a ocupa funcţii de ministru au primit avize favorabile.

În urmă cu puţin timp şi Ionuţ Vulpescu, propus pentru Ministerul Culturii, a trecut  examenul comisiilor de specialitate.

Acesta a afirmat că susţine în continuare achiziţionarea operei "Cuminţenia Pământului" şi că statul îşi poate rezerva dreptul de prim cumpărător.

El a mai spus că ministerul are programate pe termen mediu mai multe evenimente culturale, cum ar fi Festivalul "Enescu", Centenarul Marii Uniri sau Timişoara, Oraş Cultural European.

Audierile se desfăşoară într-un ritm alert, în ciuda protestelor parlamentarilor din opoziţie, care reproşează majorităţii că timpul alocat dezbaterilor este prea scurt. 

Mai sunt de audiat, printre alţii, Petre Daea, nominalizat la Ministerul Agriculturii, sau Sevil Shhaideh, propusă pentru Ministerul Dezvoltării Regionale.

Sevil Shhaideh, ministrul propus la Dezvoltare Regională, a primit de asemenea aviz favorabil.

Viorel Stefan, ministrul nominalizat pentru portofoliul Finanţelor a primit de asemenea aviz favorabil, ca şi Lia Olguţa Vasilescu, propusă la Ministerul Muncii.

A primit aviz favorabil și Marius Dunca , propus ministru al Tineretului şi Sportului.

Aviz pozitiv şi pentru Petru Daea, nominalizat la Ministrul Agriculturii.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu a fost avizat pozitiv, ca şi Florian Bodog, nominalizat pentru portofoliul Sănătăţii.

Gabriel Leş, ministrul propus pentru portofoliul Apărării, consideră că alocarea a 2% din PIB pentru acest domeniu este o condiţie necesară pentru demararea proiectelor majore privind înzestrarea Armatei României.

Daniel Constantin, candidat pentru funcţia de ministru al mediului, a afirmat că priorităţile mandatului său vizează reabilitatea reţelei de apă şi canalizare, în special în zonele rurale.

ŞI Ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar şi Graţiela Gavrilescu, propusă pentru funcţia de ministrul pentru relaţia cu parlamentul, au fost avizaţi pozitiv de membrii Comisiilor de specialitate.

De asemenea au primit avize pozitive din partea membrilor Comisiilor de specialitate şi Pavel Năstase,ministrul propus al Educaţiei Naţionale şi Şerban Constantin Valeca, ministrul propus al Cercetării.

Şi Adriana Petcu, nominalizată pentru Ministerul  Apelor şi Pădurilor , dar şi Florin Iordache, propus la Ministerul Justiţiei, au fost avizaţi pozitiv.

După validarea celor nominalizaţi în comisii, premierul desemnat va cere votul de învestitură al Parlamentului într-o şedinţă de plen care va începe la ora 15,00.

Dacă Sorin Grindeanu primeşte votul de încredere al legislativului, el şi echipa sa urmează să depună jurământul de credinţă la Palatul Cotroceni în cursul serii. Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Andrei Şerban, Alina Bordeiaşu
Adăugat:
4 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza