UPDATE Aviz negativ pentru Roşia Montană în Comisii

Proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană a primit, marţi, raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului şi din partea Comisiei Juridice din Senat.

Adăugat: 10 Septembrie 2013
Ultima actualizare:11 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Senatorii Comisiei pentru administraţie au dat, marţi, un vot negativ, în unanimitate, proiectului de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă de Parlament, a anunţat preşedintele comisiei, Darius Vâlcov.

Proiectul a fost susţinut, în cadrul dezbaterilor, de miniştrii Mediului şi Culturii, Rovana Plumb respectiv Daniel Barbu, precum şi de reprezentanţii Ministerului pentru Marile Proiecte şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Aviz negativ de la Comisia Juridică pentru Roşia Montană

Comisia Juridică a avizat negativ Proiectul de lege ce priveşte exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Preşedintele Comisiei, Tudor Chuariu, a spus că avizul a fost dat în unanimitate.

Avizul va fi transmis comisiilor de administraţie publică şi economică, urmând ca acestea să întocmească raportul comun la Proiectul Roşia Montană, a transmite reporterul RRA, Nucu Jalea.

Proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană figurează pe ordinea de zi a senatorilor din Comisiile pentru Administraţia publică şi economică.

Aceştia vor întocmi raportul care va fi înaintat plenului Senatului.

Proiectul Roşia Montană, dezbătut în procedură de urgenţă

Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, că proiectul de lege înaintat de guvern va fi dezbătut în procedură de urgenţă, având termen mijlocul lunii septembrie, cel mai probabil săptămâna viitoare în plen senatorii vor dezbate proiectul de lege urmând ca apoi acesta să fie înaintat Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Trebuie reamintit faptul că după ce preşedintele Senatului, Crin Antonescu, s-a pronunţat clar împotriva proiectului şi primul ministru, Victor Ponta, a declarat că trebuie intrat rapid în procedura de respingere, întrucât, spunea el, este clară decizia majoritară de vot negativ la adresa proiectului.

Opoziţia prin, vocea preşedintelui PDL, Vasile Blaga, a susţinut că nu mai are sens dezbaterea proiectului din moment ce puterea a anunţat că îl va respinge. 

Protestele continuă

Amploarea protestelor împotriva exploatării s-a mai atenuat după ce liderii USL s-au pronunţat împotriva proiectului.

Totuşi, luni seară, în Bucureşti au mai ieşit câteva sute de oameni, care au blocat pentru o vreme un important bulevard din Capitală.

S-au înteţit în schimb mesajele pe care susţinătorii exploatării le trimit autorităţilor.

Sindicatul "Viitorul mineritului" a adresat o nouă scrisoare deschisă astăzi preşedintelui Senatului şi al PNL, Crin Antonescu, în care i se reproşează că nu a dat şansa ca argumentele ambelor tabere să fie expuse şi înţelese de toată lumea.

Textul face apel la o dezbatere reală privind beneficiile exploatării, după ce liderii USL s-au pronunţat împotriva proiectului.

Victor Ponta spunea că trebuie însă ca votul să se dea în Parlament. 

"Vreau ca Parlamentul, iată, să decidă. Au decis liderii politici şi trebuie doar dat votul pentru ca să închidem această procedură. Senatul, la care este acum proiectul de lege, în procedură de urgenţă să respingă proiectul de lege, îl trimit la Cameră, se respinge şi la Cameră şi, cu asta, basta", a spus premierul. Autor:
Mihaela Enache
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Alina Stănuţă şi Nucu Jalea
Adăugat:
10 Septembrie 2013
Ultima actualizare:
11 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza