UPDATE Absenteism la alegerile parţiale, în Maramureş

Alegerile parţiale din colegiul 2 Maramureş au stat sub semnul absenteismului. La închiderea urnelor participarea la vot, era de 28,46 la sută.

Adăugat: 21 August 2011
Ultima actualizare:22 August 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Maramureş, Oana Istrate a precizat, că prezenţa la vot în Colegiul 2 a fost de 28,46 % , respectiv de 24,02% în mediul urban şi 42,99% în mediul rural.
 

 

La ora 18.00, prezenţa la vot în Colegiul 2 a fost de 21,09% , respectiv de 18,05% în mediul urban şi 31% în mediul rural, potrivit BEC Maramureş.

 

 

De remarcat că prezenta la vot în judeţul Maramureş, este  mult mai mică decât în judeţul Neamţ,  unde de asemenea, s-au desfăşurat duminică, alegeri parţiale.

 

 

La ora 14.00,  Biroului Electoral de Circumscripţie Maramureş,  anunţa că  12,17%, respectiv de 11,19% în mediul urban şi 15,14% în mediul rural, dintre cetăţenii cu drept de vot şi-au exercitat acest drept.
 

 

Corespondentul RRA a semnalat  o serie de incidente petrecute  în ziua votului.


 

Un locţiitor al preşedintelui secţiei de votare 31 din Baia Mare, de la Şcoala "Lucian Blaga", a votat, fără a avea acest drept.
 

 

O echipă de la Poliţia Municipiului Baia Mare a întreprins cercetări, iar persoana în cauză şi-a recunoscut greşeala.
De asemenea, au fost semnalate mai multe sesizări referitoare la două persoane care au votat fără a avea domiciliul în colegiul respectiv.
Poliţia cercetează, de asemenea, un caz de mită electorală, prin care o persoană oferea sume de bani cu scopul de a vota în favoarea unuia dintre candidaţi.


 

În Judeţul Maramureş. duminică, au avut loc alegeri parţiale,  în circumscripţia 26 Maramureş, colegiul uninominal 2, care cuprinde 9  unităţi administrativ teritoriale.


 

Circumscripţia include   două oraşe, Baia Mare şi Şomcuta Mare şi 7 comune.
Numărul secţiilor de votare de ridică la 79, iar numărul de alegători aşteptaţi,  la urne, se estimează la peste 77.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Pentru acest scrutin au fost tipărite 85.900 buletine de vot.
Pe buletine de vot se află patru candidaţi, reprezentanţi ai PDL, USL, PRM şi un candidat independent.
Aceştia sunt: Mariana Pop (din partea Partidului Democrat Liberal), Florin Tătaru (din partea Uniunii Social Liberale),Mircea Dolha (din partea Partidului Ecologist Român) şi Felician Horzsa (Partidul România Mare).
Pentru buna desfăşurare a procesului electoral, peste 200 de angajaţi ai Ministerul Administraţiei şi Internelor din Maramureş asigură măsurile de ordine şi linişte publică, fiind elaborat un plan comun.
Cetăţenii care constată abateri de la Legea electorală pot anunţa sesizările lor la telefonul unic de urgenţă 112. Echipele de specialişti formate verifică eventualele incidente.
Alegerile parlamentare parţiale care au loc, duminică în acest colegiu, s-au organizat după ce locul a rămas vacant în urma alegerii deputatului Cătălin Cherecheş în funcţia de primar al municipiului Baia Mare.
Măsurile de pază, ordine şi linişte publică sunt asigurate de peste 200 de angajaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor - poliţişti, jandarmi, pompieri,inclusiv paza secţiilor de votare.
La nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş au fost constituite echipe de specialişti pentru verificarea sesizărilor, incidentelor sau evenimentelor din timpul desfăşurării procesului electoral.


 

Potrivit legii,scrutinul se desfăşoară atât în Maramureş cât şi în Neamţ, într-un singur tur, candidatul care va întruni cele mai multe voturi va fi desemnat câştigător, informează corespondentul RRA.

 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Adrian Marchiş
Adăugat:
21 August 2011
Ultima actualizare:
22 August 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza