"Universităţile, finanţate după performanţe"

Noul an universitar aduce ca noutate, o clasificare a instituţiilor de învăţământ superior, în funcţie de care sunt repartizate locurile şi sunt acordate fondurile.

Adăugat: 3 Octombrie 2011
Ultima actualizare:3 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a subliniat, luni, la inaugurarea anului universitar 2011-2012 , că  ideea unei noi clasificări  va determina finanţarea  învăţământului de calitate.

"Acest an universitar începe cu multe noutăţi care izvorăsc din Legea Educaţiei Naţionale, dintre care cele mai importante noutăţi sunt următoarele. În primul rând, clasificarea universităţilor şi ierharhizarea programelor de studiu, ceea ce permite, pe de-o parte, constatarea misiunii specifice pe care fiecare universitate o poate duce la împlinire, iar, pe de altă parte, un referenţial privind drumul pe care universitatea, pe care fiecare universitate îl are de parcurs pentru a-şi îndeplini rolul în societate.", a spus acesta.

Referindu-se la clasificarea universităţilor, ministrul educaţiei a susţinut că astfel universităţile vor fi finanţate pentru performanţe şi că prin aplicarea articolului 193 va fi "recredibilizat" învăţământul românesc.

"Deci aplicarea articolului 193 împreună cu Asociaţia Universităţilor Europene este de natură a recredibiliza învăţământul superior românesc faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană", a argumentat Funeriu.

El a adăugat că din acest an, finanţarea doctoratului se realizează prin  "granturi doctorale consistente".

"Finanţarea doctoratului se realizează începând din acest an universitar prin granturi doctorale consistente. Statutul doctorandului este, aşadar, mult mai bun. Am solicitat, şi s-a obţinut acest lucru, ca locurile la doctorat să fie atribuite celor mai buni profesori şi cercetători, exclusiv pe criterii de performanţă", a anunţat Daniel Funeriu.  

Ministrul educaţiei a avertizat că ministerul pe care îl conduce va controla respectarea "capacităţii maxime de şcolarizare la toate universităţilor, astfel încât să ne asigurăm că studenţii au cele mai bune condiţii".

Daniel Funeriu s-a referit în discursul său şi  rezultatele de la bacalaureatul din acest an  şi a afirmat că numai cei mai buni elevi au posibilitatea să urmeze cele mai bune universităţi.

"Rezultatele de la bacalaureat au dat celor mai buni elevi posibilitatea să urmeze cele mai bune universităţi, iar universităţile din România au de acum obligaţia să le dea studenţilor măsura excelenţei lor. Toate măsurile pe care ministerul le-a promovat prin Legea educaţiei şi care ulterior au fost puse în practică au vizat un lucru pe cât de simplu, pe atât de esenţial: să dăm resurse şi putere, în universităţile României, oamenilor de valoare", a susţinut acesta, în deschiderea noului an universitar.

Potrivit noii clasificări, doar 12 universităţi, toate de stat, sunt de categoria întâi şi vor avea dreptul să organizeze doctorate. În instituţiile de învăţământ superior încadrate în categoria a doua se vor putea susţine masterate, iar în cele de categoria a treia se pot da doar examene de licenţă.

Mai multe despre clasificarea universităţilor:http://chestionar.uefiscdi.ro.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
3 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza