Uniunea Europeană: Spania nu poate introduce, în principiu, restricţii pe piaţa muncii

Responsabilii Uniunii Europene nu au reacţionat oficial în legătură cu eventualele restricţii de muncă pentru românii din Spania.

Adăugat: 19 Iulie 2011
Ultima actualizare:19 Iulie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Conform reglementărilor comunitare ale pieţei muncii, Spania nu ar putea, în principiu, să introducă restricţii pentru cetăţenii români atât timp cât anterior a decis liberalizarea pieţei interne în acord cu reglementările liberei circulaţii pentru noii membrii ai Uniunii Europene.

 

 

Totuşi, în cazul unor situaţii excepţionale Spania ar putea cere reimpunerea restricţiilor dacă dovedeşte că piaţa sa internă se confruntă cu mari dificultăţi.

 

 

Până în acest moment, Comisia Europeană nu a primit nicio notificare din partea Spaniei, singurele informaţii legate de acest subiect venind din presă.

 

 

În principiu, Spania nu poate introduce măsuri de restricţionare pentru lucrătorii români şi bulgari - spune Comisia Europeană - în situaţii excepţional, însă, fiecare stat membru poate solicita Comisiei Europene reintroducerea restricţiilor dacă dovedeşte că liberalizarea afectează piaţa internă a muncii.

 

 

Comisia Europeană va fi cea care va decide ce fel de restricţii pot fi impuse şi pentru cât timp.

 

 

Decizia Comisiei poate fi anulată sau amendată de Consiliu European la cererea statului membru în cauză.

 

 

Deşi clauza există, aceasta nu a fost niciodată invocată de niciun stat membru.

 

 

Conform Tratatului de aderare statele membre încă mai pot restricţiona forţa de muncă din România şi Bulgaria până în 2014.

 

 

În prezent, Belgia, Germania, Austria, Irlanda, Franţa, Italia, Luxembourg, Marea Britanie, Malta şi Olanda încă restricţionează parţial sau total accesul forţei de muncă din cele două ţări.Autor:
Claudia Marcu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
19 Iulie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza