Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ultima zi de campanie electorală. Duminică, românii votează preşedintele

Românii îşi aleg duminică, 16 noiembrie, preşedintele. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne.

Ultima zi de campanie electorală. Duminică, românii votează preşedintele

Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Noiembrie 2014, 07:51

Astăzi este ultima zi de campanie electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a început pe 7 noiembrie şi se va încheia sâmbătă, la ora 7,00.

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a decide cine va fi preşedintele României în următorii 5 ani.

După prima confruntare electorală din 2 noiembrie, în cursa pentru Cotroceni au rămas doi candidaţi din cei 14 înscrişi iniţial în competiţia prezidenţială - candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, şi cel al Alianţei Creştin - Liberale (ACL), Klaus Iohannis.

Candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obţinut 40,44% (3.836.093 voturi) în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, iar candidatul ACL, Klaus Iohannis - 30,37% (2.881.406 voturi).

18.305.826 cetăţeni cu drept de vot, aşteptaţi duminică la urne

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), au drept de vot în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pe 16 noiembrie, 18.305.826 persoane.

Cetăţenii români, care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua votării, pot să-şi exprime opţiunea electorală în baza unui act de identitate în termen de valabilitate.

Secţiile de vot

Secţiile de votare se vor deschide la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.

Alegătorii pot vota la secţia pe raza căreia au domiciliul arondat.

VEZI LA CE SECŢIE DE VOT EŞTI ARONAT

Cei aflaţi duminică în altă localitate pot vota la orice secţie, fiind înscrişi pe listele suplimentare.

Alegătorii care nu votează la alegerile prezidenţiale în localitatea de domiciliu trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC).

Fără secţii speciale în gări sau aerporturi

Pentru alegerile din 16 noiembrie nu sunt organizate secţii speciale cum ar fi în gări sau în aeroporturi.

În ţară vor fi organizate 18.550 secţii de vot, iar în Bucureşti 1.245.

În diaspora va exista acelaşi număr de secţii de votare ca şi în primul tur - 294.

Un număr de 800.000 de buletine au fost trimise către secţiile de votare din străinătate.

Documentele de vot

În ziua votării, românii aflaţi în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar - în cazul elevilor din şcolile militare.

Votul în străinătate

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota la secţiile organizate în afara graniţelor ţării cu un act de identitate valabil şi în baza unei declaraţii pe proprie răspundere.

Concret, documentele de vot sunt cartea de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, cartea de identitate, cartea electronică de identitate.

VEZI SECŢIILE DE VOT AMENAJATE ÎN STRĂINĂTATE ŞI INFORMAŢII DESPRE VOTUL ÎN AFARA GRANIŢELOR

Declaraţia pe propria răspundere, disponibilă on-line

Alegătorii din străinătate trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC).

Documentul poate fi descărcat şi completat de pe site-urile Biroului Electoral Central şi Ministerului Afacerilor Externe - www.bec2014.ro şi al MAE - www.mae.ro.

Declaraţia trebuie semnată şi datată în prezenţa comisiei de votare.

Reguli în secţiile de votare

Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.

Alegătorul prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifică dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care alegătorul semnează în listă la poziţia destinată acestuia.

În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, preşedintele sau membrul biroului electoral al secţiei de votare desemnat de acesta îi încredinţează alegătorului buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT", pe care acesta o aplică pe buletinul de vot.

Alegătorul votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care îl votează.

Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

Însoţitorul în cabina de vot

Neştiinţa de carte a alegătorilor nu constituie motiv temeinic pentru însoţirea acestora în cabina de vot de către alte persoane.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta.

Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

În ziua votării, între orele 7,00 - 21,00, sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare.

Votarea cu urna specială

Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale. Directorii penitenciarelor şi ai locurilor de deţinere sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa alegătorilor deţinuţi în baza unui mandat de arestare preventivă sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale cu suficient timp înainte de ziua votării.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris şi se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere, cel mai târziu cu două zile înainte de ziua votării.

Cu urna specială votează şi persoanele netransportabile

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea 'VOTAT', buletine de vot şi timbre autocolante.

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială.

Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare.

Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.

Informarea opiniei publice asupra prezenţei la vot

Biroul Electoral Central (BEC) va informa opinia publică şi presa despre prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale de duminică la orele 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 şi 22,30.

Orele până la care secţiile de votare vor transmite informaţii către BEC sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00 şi 21,00.

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Știri 25 Martie 2024, 09:31

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie

La social-democraţi lista este deschisă de Mihai Tudose, iar la liberali de Rareş Bogdan.

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Știri 25 Martie 2024, 08:49

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie

Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la graniţă pentru a le fi verificate documentele,...

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie