UE va semna pe 27 iunie Acordul de Asociere cu Republica Moldova

Uniunea Europeană a dorit să ofere un semnal politic clar de susţinere a Republicii Moldova, pe fondul crizei din Ucraina şi al presiunilor exercitate de către Rusia asupra partenerilor estici ai Uniunii.

Adăugat: 16 Mai 2014
Ultima actualizare:16 Mai 2014

Politica Romaneasca
Foto: Premierul R.Moldova, Iurie Leancă (stânga) şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso
trimite pe mail

Uniunea Europeană va semna, pe 27 iunie, Acordul de Asociere cu Republica Moldova, parafat la Vilnius, anul trecut.

Anunţul a fost făcut, joi,  la Bruxelles, de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

După întrevederea cu premierul Iurie Leancă, demnitarul european a reafirmat angajamentul Uniunii faţă de Republica Moldova şi a apreciat că semnarea documentului înseamnă deschiderea unui nou capitol al relaţiilor bilaterale şi nicidecum scopul ultim al relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Uniunea Europeană a dorit să ofere, prin reuniunea  de la Bruxelles, un semnal politic clar de susţinere a Republicii Moldova, pe fondul crizei din Ucraina şi al presiunilor exercitate de către Rusia asupra partenerilor estici ai Uniunii.

Moldova va beneficia de gaz direct de la UE

Cu dependenţa mare a Moldovei de importurile de energie şi, în special, de 100% de importurile de gaze faţă de un singur furnizor, care este Rusia, a fost necesară demararea, în urmă cu ceva timp, a unor proiecte şi conducte de transport alternative la cele ruseşti.

Un exemplu este conducta de transport Iaşi - Ungheni.

Moldova va beneficia astfel, în mod direct, de gaz din Uniunea Eurpeană şi de pe pieţele internaţionale.

Conducta, ce va avea 130 de kilometri lungime şi o capacitate de un miliard de metri cubi anual, va asigura o treime din necesarul de gaz al Republicii Moldova.

"Salut foarte buna cooperare dintre România şi Moldova în mai multe proiecte comune de energie, nu numai în cele de transport de gaz pe care Uniunea Europeană le susţine ca fiind prioritare, cum este cel de la Iaşi - Ungheni, ce va fi finalizat în câteva săptămâni. Ele vor oferi împreună Republicii Moldova noi alternative, făcând mult mai sigure resursele de energie, şi va extinde colaborarea sa cu pieţele de energie ale Uniunii Europene", a spus osé Manuel Barroso.

Integrarea europeană, "cea mai bună cale de urmat" pentru R.Moldova

O altă temă pe agenda discuţiilor a fost acordul de asociere, ce va fi semnat pe 27 iunie, Comisia Europeană recunoscând că presiunile Rusiei de orice natură ar fi nu pot opri dorinţa unui popor de a alege calea integrării europene.

"O Republică Moldova mult mai puternică va însemna că va fi mult mai atractivă pentru drepturi, pentru cei care trăiesc la stânga Nistrului, adică în Transnistria, şi îi va convinge că integrarea europeană este cea mai bună cale democratică de urmat", a spus premierul Iurie Leancă a spus la Bruxelles.

Premierul Leancă a mai spus că liberalizarea regimului vizelor a adus cetăţenilor moldoveni, pentru prima dată după mulţi ani, sentimentul de întoarcere acasă, arătând că cele mai ambiţioase şi dificile scopuri pot fi atinse cu dedicare şi insistenţă.

"În ceea ce priveşte relaţia cu Federaţia Rusă, am spus şi vom insista că aceasta nu ne va împiedica să continuăm relaţia, ei fiind un partener important, dar acest lucru nu are legătură cu opţiunea noastră de a semna acordul cu Uniunea Europeană. Singura noastră problemă este că discuţiile dintre noi şi Moscova trebuie să se poarte în mod oficial, să avem o agendă a discuţiilor. Noi suntem transparenţi. Această agendă bilaterală nu trebuie discutată prin postări pe Twitter sau pe Facebook", a adăugat Iurie Leancă. 

Strategie de dezvoltare rurală

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, şi ministrul moldovean al Agriculturii, Vasile Bumacov, s-au întâlnit şi ei, joi, la sediul Comisiei Europene.

Oficialul european a salutat faptul că Republica Moldova tocmai a decis să adopte o strategie pentru dezvoltare rurală, care include agricultura şi sectorul agroalimentar.

Dat fiind contextul regional de piaţă în care Republica Moldova se încadrează şi întrucât sectorul legume-fructe este foarte important pentru economia acestei ţări, a primit o scrisoare de la premierul Iurie Leancă, în urmă cu câteva săptămâni, în care a fost solicitată analizarea, înainte de adoptarea acordului de liber schimb, a posibilităţii de a dubla contingentele tarifare sau cotele de export ale Republicii Moldova pentru aceste produse.    

"Din analiza pe care am făcut-o, aşa cum şi preşedintele Barroso a anunţat, avem o abordare pozitivă la această solicitare şi foarte probabil vom face propunerea către statele membre şi Parlament de a accepta această mărire de cotă, care pentru Republica Moldova înseamnă foarte mult. Este un lucru important", a spus Dacian Cioloş. 

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, au semnat, la Bruxelles, şi un acord în valoare de 25 de milioane de euro în domeniul Educaţiei.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
16 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza