UE cere Rusiei şi Ucrainei un acord pe tema gazelor

În prima fază, negocierile de la Bruxelles UE - Rusia - Ucraina pe tema unui acord privind livrările de gaze naturale au înregistrat un eşec.

Adăugat: 30 Octombrie 2014
Ultima actualizare:31 Octombrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Uniunea Europeană le cere Rusiei şi Ucrainei să ajungă la un acord care să pună capăt disputei pe tema livrărilor de gaze naturale.

Discuţiile trilaterale urmează să fie luate astăzi la Bruxelles, după ce s-au prelungit până azi-noapte târziu fără a se ajunge la o înţelegere. 

Negocierile se anunţau dificile încă de ieri şi, drept urmare, în această dimineaţă, conferinţa de presă anunţată de către Comisia Europeană a fost anulată.

Executivul comunitar promite că va reveni cu informaţii pe parcursul zilei de astăzi. 

Între timp, preşedintele Jose Manuel Barroso anunţă că în timpul negocierilor a vorbit de mai multe ori la telefon cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Barroso a cerut de urgenţă tuturor părţilor ajungerea la un acord cu scopul de a asigura o aprovizionare cu gaz continuă şi sigură a Ucrainei.

De altfel, şi comisarul pentru energie, Günther Oettinger anunţa ieri la începutul discuţiilor că este nevoie de un acord şi că multe obstacole trebuie să fie încă depăşite, inclusiv problema preţului gazelor, în condiţiile în care Ucraina refuză majorarea preţului făcută de compania rusească GAZPROM.

Pentru reluarea livrărilor, Rusia cere Ucrainei să achite peste 3 miliarde de dolari, din care şi o plată anticipată pentru livrările din noiembrie şi decembrie.

Uniunea Europeană este preocupată inclusiv de faptul că această criză ar putea afecta la iarnă aprovizionarea întregii Europe.

În jur de 15% din gazele consumate în UE tranzitează teritoriul ucrainean.

Rusia pune condiţii

Rusia pune condiţii pentru continuarea negocierilor cu Ucraina.

Un comunicat difuzat de gigantul Gazprom anunţă că delegaţia rusă va reveni la masa discuţiilor de la Bruxelles doar în cazul în care Kievul şi Comisia Europeană se pun de acord asupra finanţării datoriei ucrainene la gaze.

În caz contrar, afirmă purtătorul de cuvânt al Gazprom, negocierile care ar urma să fie reluate în această seară "nu ar avea nici un sens".Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
30 Octombrie 2014
Ultima actualizare:
31 Octombrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza