UE apreciază România ca fiind o ţară cu "creştere economică bună în 2014"

Uniunea Europeană mizează pe o creştere medie de 1,4% pentru 2014. Pentru România se estimează o creştere a PIB-ului peste medie, de 2,1%, a cincea la nivelul Uniunii.

Adăugat: 5 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:5 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
Foto: comisarul Olli Rehn
trimite pe mail

După preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, şi cel al Consiliului European, Herman van Rompuy, marţi a fost rândul comisarului Olli Rehn să vorbească despre previziuni economice, de data aceasta cu cifre concrete.

Sunt semne clare de redresare economică, dar mai sunt lucruri de făcut - este leit-motivul declaraţiilor pe care le fac în ultima vreme toţi oficialii europeni. 

Previziunile economice ale Comisiei Europene anunţate marţi de comisarul Olli Rehn plasează România printre ţările cu o estimare de creştere economică bună pentru anul viitor.

Comisia avansează procentul de 2,1%, uşor mai scăzut decât cel al autorităţilor de la Bucureşti şi al FMI.

În plan european, comisarul pentru afaceri economice şi monetare atrage atenţia că, deşi zona euro îşi începe recuperarea, în 2014 creşterea va fi mai mică decât în estimarea din primăvară.

O accelerare semnificativă a creşterii e aşadar aşteptată doar pentru 2015. 

"În Europa ca întreg, creşterea a devenit pozitivă în al doilea trimestru al anului şi a crescut încrederea în perspectivele economice. Cererea internă înregistrează, de asemenea, o tendinţă pozitivă. Măsurile de ajustare fiscală vor continua însă să afecteze creşterea, apoi pentru ţările cu deficite de cont curent în ultimul deceniu exporturile încep să contribuie tot mai mult la creştere. Al treilea factor important este faptul că în ţările emergente care au crescut puternic în ultimii ani acestă tendinţă se temperează, în timp ce economiile avansate devin relativ mai puternice", a precizat Olli Rehn.  

Pentru 2014, Uniunea Europeană mizează pe o creştere medie de 1,4%.

Pentru România se estimează o creştere a Produsului Intern Brut peste medie, de 2,1%, a cincea la nivelul Uniunii, uşor mai mică însă faţă de cea preconizată pentru acest an, de 2,2%.

Datele anunţă şi o creştere a investiţiilor anul viitor, o inflaţie de 2,5% şi o rată a şomajului constantă uşor peste 7%.

"Consolidarea fiscală şi reformele structurale au creat baza redresării, dar e prea devreme pentru a anunţa victoria. Şomajul rămâne la o valoare inacceptabilă şi de aceea trebuie să lucrăm în continuare pentru a moderniza economia europeană", este concluzia comisarului Olli Rehn.Autor:
Sorin Croitorescu
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
5 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza