UDMR cere dezbatere parlamentară pe regionalizare

UDMR nu este de acord cu adoptarea Legii de înfiinţare a regiunilor prin angajarea răspunderii pentru că "nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară pe o temă care vizează fiecare cetăţean".

Adăugat: 27 Aprilie 2013
Ultima actualizare:27 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că o asumare a răspunderii pe reorganizarea regiunilor ar fi "cea mai mare greşeală a actualei coaliţii".

"Nu suntem de acord cu asumarea răspunderii, dacă vom ajunge, cumva, până acolo, după amendarea Constituţiei, pentru că nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară. (...) Cred că nu ai voie nici legal, nici moral să eviţi dezbaterea parlamentară. Nu am susţinut această modalitate nici în 2011, când PDL a încercat să facă această formă de adoptare a legii, nu o vom susţine nici acum. Din punctul nostru de vedere, ar fi cea mai mare greşeală a actualei coaliţii o asumare pe reorganizarea regiunilor", a spus președintele Uniunii.

Kelemen Hunor a precizat că UDMR susţine organizarea unui referendum înainte de dezbaterea în Parlament a Legii de înfiinţare a regiunilor, iar oamenii să fie întrebaţi dacă sunt de acord ca judeţul din care fac parte să aparţină unei regiuni.

"Noi considerăm că este nevoie de un referendum, când vorbim de limitele unităţilor administrativ - teritoriale, şi nu trebuie să îţi fie frică de oameni, să mergi să îi întrebi cum văd ei şi ce cred ei despre aceste regiuni. În fiecare judeţ, oamenii trebuie să fie întrebaţi, dacă vor, de exemplu, cei de la Bihor să fie în aceeaşi regiune cu Clujul, dacă Covasna vrea cu Alba, dacă Vrancea vrea cu Constanţa. Trebuie un referendum şi abia după referendum se poate trece la o dezbatere parlamentară şi la adoptarea legii", a afirmat el.

Liderul Uniunii a adăugat că există şi angajamente asumate de Guvern - Charta autonomiei locale şi regionale şi Convenţia cadru privind protecţia minorităţilor etnice - unde apar articole referitoare la necesitatea organizării unui referendum.

Întrebat dacă ar exista suficient timp până la sfârşitul anului şi pentru organizarea unui referendum legat de regiuni, liderul UDMR a răspuns că ar fi timp, dacă autorităţile se organizează şi dacă au voinţa de a face lucrurile aşa cum trebuie.

Hunor: Mai întâi trebuie amendată Constituţia

Președintele UDMR a mai declarat că, până la regionalizare şi regiuni administrative, mai trebuie trecut "un hop important", respectiv amendarea Constituţiei şi referendumul prin care se aprobă amendarea Constituţiei pentru că, în acest moment, în Legea fundamentală nu figurează posibilitatea de a înfiinţa alte unităţi administrativ teritoriale decât judeţele.

"Noi nu susţinem nici măcar ideea de a transforma regiunile de dezvoltare economică în regiuni administrative din mai multe motive. Trebuie să explicăm oamenilor de ce nu este bine să mai facem un nivel birocratic între judeţe şi Guvern. Asta înseamnă mai mulţi angajaţi, mai mulţi bani pe care trebuie să îi plătească fiecare om, deci cheltuielile publice cresc, iar deciziile se duc mai departe de la fiecare om, va fi de fapt o recentralizare", a spus Kelemen Hunor.

Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, în luna noiembrie, după ce va avea loc modificarea Constituţiei, a declarat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
27 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza