UDMR califică drept "ostile" contestaţiile depuse de PNL, USR şi PMP la CCR

UDMR califică drept ostile la adresa minorităţilor contestaţiile depuse de PNL, USR şi PMP la Curtea Constituţională faţă de proiectul de lege privind extinderea drepturilor de folosire a limbii materne în instituţiile medicale.

Adăugat: 22 Aprilie 2017
Ultima actualizare:22 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Kelem Hunor, preşedintele UDMR
trimite pe mail

UDMR vrea ca maghiarii să-şi poată folosi limba maternă în administraţia publică şi cere schimbarea legii.

Aceasta prevede acum că minorităţile care reprezintă 20 la sută din populaţie pot utiliza limba maternă în administraţia publică, iar UDMR vrea scăderea acestui prag.

Anunţul a fost făcut ieri, de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, după ce PMP şi PNL au atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege care permite folosirea limbii materne în unităţile sanitare şi în instituţiile sociale din localităţile unde comunităţile minoritare reprezintă cel puţin 20 la sută din totalul populaţiei sau numără cel puţin 5.000 de persoane.

Kelemen Hunor s-a declarat dezamăgit de demersul celor două partide şi a susţinut că modificarea este necesară pentru a fi evitate situaţiile în care cei care nu cunosc foarte bine limba română pot fi discriminaţi.

"Este de neînţeles schimbarea bruscă de atitudine şi inconsecvenţa formaţiunilor politice PNL, USR şi PMP: după ce, la 11 aprilie, deputaţii acestor partide au susţinut în Parlament proiectul de lege privind extinderea drepturilor de folosire a limbii materne în instituţiile medicale şi în cele care prestează servicii sociale, ulterior au atacat la Curtea Constituţională iniţiativa legislativă. O astfel de atitudine demonstrează, din nefericire, că aceste partide nu dau dovadă de deschidere şi respect pentru minorităţile naţionale, deşi se folosesc adesea de aceşti termeni în retorica pe care o adoptă în apariţiile publice", se spune în document.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
22 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza