Ucraina, puternic susţinută de Uniunea Europeană

Ucraina este puternic susţinută de Uniunea Europeană, iar liberalizarea vizelor pentru Ucraina şi Georgia este posibilă la sfârşitul anului, dacă sunt îndeplinite condiţiile.

Adăugat: 22 Mai 2015
Ultima actualizare:22 Mai 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Riga, la Summitul Parteneriatului Estic, organizatorii Uniunea Europeană şi Letonia, ţară care deţine preşedinţia Uniunii în acest moment, recunosc că nicio decizie importantă nu este aşteptată.

Dealtfel summit-ul are loc în contextul în care însăşi iniţiativa Parteneriatului, destinată apropierii celor şase foste state partenere de Uniune, a fost pusă la încercare de intervenţia Rusiei în Ucraina, după cum notează presa internaţională.

Liderii Uniunii Europene au demonstrat în declaraţiile din prima zi a summitului Parteneriatului Estic o impresionantă unitate pe principalele probleme din agenda programului.

Ucraina este puternic susţinută de Uniunea Europeană, liberalizarea vizelor pentru Ucraina şi Georgia este posibilă la sfârşitul anului dacă sunt îndeplinite condiţiile.

Fiecare ţară din parteneriat va fi tratată individual, contează rezultatele obţinute, reformele şi democratizarea.

Parteneriatul Estic nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Fiecare din cele şase ţări din Parteneriatul Estic are dreptul să-şi decidă propriul viitor.

Programul Parteneriatului Estic de apropiere de Uniunea Europeană şi integrare economică nu va da false speranţe, va prefera o evoluţie treptată, pare să fie opinia liderilor statelor europene formulată de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

"Summitul de la Riga nu este despre paşi uriaşi înainte. Parteneriatul va avansa pas cu pas, aşa cum a fost construită Uniunea Europeană, iar pas cu pas înseamnă în acest caz progres real în comerţ, energie, mobilitate, reforme care sunt în interesul partenerilor noştri ca şi al Europei, ca întreg", a spus  Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Tot la Riga, Comisia Europeană a anunţat, ieri, că va facilita investiţii în valoare de două miliarde de euro pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, fonduri asigurate prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.Autor:
Simona Botar
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
22 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza