TVA ar putea scădea din iunie. Vezi scenariile Guvernului

Guvernul analizează două scenarii: o reducere generală a TVA sau o taxă mai mică doar pentru alimente.

Adăugat: 7 Aprilie 2015
Ultima actualizare:7 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Victor Ponta, premierul României
trimite pe mail

Taxa pe Valoarea Adăugată urmează să scadă din iunie, cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal aşteptată pentru anul viitor.

Decizia va fi luată în şedinţa de guvern de astăzi, când vor fi analizate două scenarii: o reducere generală a taxei sau TVA mai mic doar pentru alimente.

Balanţa înclină către o reducere a cotei standard de la 24 la 20%.

Premierul Victor Ponta spune că impactul bugetar este diferit, dar administrarea fiscală este mult mai simplă la cota generală de TVA faţă de cotele diferenţiate.

În ceea ce priveşte calculele specialiştilor, acestea au arătat că după creşterea TVA de la 19 la 24 de procente în 2010 încasările au crescut cu doar 1,5%.

Analizele făcute arată că, de asemenea, că acum o scădere cu patru procente a TVA nu va reduce încasarea efectivă, ci se va reduce diferenţa între cât scria în lege şi cât se încasa cu adevărat.

Premierul s-a consultat ieri şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, asupra variantelor de reducere a TVA.

Fie că va fi diminuată cota standard de la 24 la 20 de procente, fie TVA la produse alimentare de bază de la 24 la 9% măsura ar urma să fie aplicată din luna iunie. 

Guvernul crede că măsura va stimula consumul şi implicit creşterea economică, dar sunt şi economişti care au avertizat că reducerea TVA va aduce o creştere a deficitului bugetar.

Acum România are una dintre cele mai mari taxe pe consum din Uniunea Europeană.

Taxa pe Valoarea Adăugată a fost majorată în 2010, pe fondul măsurilor de austeritate adoptate pentru a face faţă crizei financiare mondiale.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
7 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza