Turul doi al alegerilor pentru Primăria Chişinăului

În cel de-al doilea tur der scrutin se confruntă reprezentantul socialiştilor, Ion Ceban, şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Adăugat: 3 Iunie 2018
Ultima actualizare:4 Iunie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 19.00 Rata prezenţei la vot la alegerile anticipate pentru funcţia de primar al capitalei Republicii Moldova era, în urmă cu o oră, de aproximativ 36 la sută.

Locuitorii Chişinăului au de ales între candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, şi candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, susţinut de mai multe formaţiuni pro-europene de opoziţie.

Procesul electoral se va încheia peste o oră. Viitorul primar va deţine funcţia doar un an, până la alegerile locale la termen, programate anul viitor, transmite Radio Chişinău.

UPDATE 13.00 Rata de prezenţă la vot la alegerile anticipate pentru funcţia de primar al capitalei Republicii Moldova, Chişinău, a depăşit 17%, cu aproape 2 procente mai mare decât în primul tur de scrutin, organizat pe 20 mai.

Cei mai activi sunt alegătorii cu vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, iar cei mai pasivi sunt tinerii cu vârste de la 18 la 25 de ani.

În total, la urne sunt aşteptaţi aproximativ 632.000 de alegători.

-------------------------------------------------------------

Locuitorii capitalei Republicii Moldova îşi aleg astăzi primarul.

În cel de-al doilea tur der scrutin se confruntă reprezentantul socialiştilor, Ion Ceban, şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, susţinut de mai multe partide pro-europene.

Ion Ceban şi Andrei Năstase au obţinut cele mai multe voturi dintre cei 11 candidaţi care au concurat în primul tur, 41 şi respectiv 32%.

Majoritatea candidaţilor de dreapta şi-au exprimat sprijinul pentru Andrei Năstase în al doilea tur.

Candidata independentă Silvia Radu, cea care s-a clasat pe locul trei cu aproape 18% din voturi nu şi-a îndemnat alegătorii să sprijine vreun candidat.

Campania pentru turul doi a fost marcată de acuzaţii reciproce din partea celor doi candidaţi şi chiar mici incidente la întrevederi electorale.

La fel ca în toate campaniile locale din Chişinău, în turul doi concurează un candidat de stânga şi altul al dreptei, remarcă analistul politic Ioan Tăbârţă, iar rezultatele alegerilor vor fi importante mai mult în context politic decât managerial, mai ales având în vedere că primarul va fi ales pentru un an, până la alegerile locale ordinare din 2019.

Amintim că la Chişinău sunt organizate alegeri înainte de termen ale primarului, după ce fostul edil, liberalul Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie.

El este cercetat într-un dosar de corupţie şi fusese suspendat din funcţie în iunie 2017.

Dorin Chirtoacă pledează nevinovat şi califică dosarul său drept răzbunare politică.Autor:
Corneliu Rusnac
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
3 Iunie 2018
Ultima actualizare:
4 Iunie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza