Turcia, mai aproape de liberalizarea vizelor în UE

Dacă Turcia continuă progresele şi merge mai departe, propunem statelor membre să ridice vizele pentru cetăţenii turci, a declarat prim-vicepreşedintele Comisie Europene, Frans Timmermans.

Adăugat: 5 Mai 2016
Ultima actualizare:5 Mai 2016

Politica Romaneasca
Foto: Frans Timmermans
trimite pe mail

Comisia Europeană consideră că autorităţile de la Ankara au făcut suficiente progrese, ca să recomande liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci în Uniunea Europeană.

Ieri a fost prezentat un nou raport privind stadiul îndeplinirii criteriilor asumate de Turcia, în cadrul negocierilor pe tema acordului privind limitarea migraţiei.

Corespondentul RRA, Cerasela Rădulescu, aminteşte că, pentru a intra în vigoare undeva la sfârşitul lunii iunie, decizia Comisiei de a include Turcia pe lista ţărilor ai căror cetăţeni sunt scutiţi de viză pe teritoriul comunitar, trebuie să fie votată în Parlamentul European şi agreată de statele membre, iar, înainte de toate acestea, Ankara trebuie să îndeplinească în regim de urgenţă obiectivele restante, puncta ieri la Bruxelles prim-vicepreşedintele Comisie Europene, Frans Timmermans. 

"Dacă Turcia continuă progresele şi merge mai departe, propunem statelor membre să ridice vizele pentru cetăţenii turci. Propunem Parlamentului să ia o decizie. Odată ce criteriile au fost îndeplinite de Turcia, nu acordăm vize în virtutea unui drept inalienabil. Sunt cinci criterii pe care aşteptăm ca Turcia să le îndeplinească până în luna iunie. Cele 72 de cerinţe menţionate în foaia de parcurs sunt organizate în cinci grupuri tematice: securitatea documentelor, gestionarea imigraţiei, ordinea publică şi securitatea, drepturile fundamentale şi readmisia imigranţilor în situaţie neregulamentară. Scutirea de obligaţia de a deţine viză se va aplica în toate statele membre ale Uniunii Europene, chiar şi în partea greacă a Ciprului, precum şi în cele patru ţări asociate la Acordul Schengen - Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia - cu excepţia Irlandei şi a Regatului Unit. Scutirea priveşte doar şederile de scurtă durată, de până la 90 de zile, în orice perioadă de 180 de zile în scopuri profesionale, turistice, sau familiale. Scutirea de obligaţia de a deţine viză nu dă dreptul de a muncii în Uniunea Europeană", a spus Frans Timmermans.
 Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
5 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza