Transparency International: România rămâne una dintre cele mai corupte ţări din UE

România rămâne una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană. Ea împarte ultimul loc în clasament cu Ungaria şi Bulgaria.

Adăugat: 28 Ianuarie 2021
Ultima actualizare:28 Ianuarie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Transparency International a lansat astăzi raportul privind Indicele de Percepţie a Corupţiei pe 2020.

Clasamentul reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă şi este întocmit prin acordarea de puncte de la zero, care înseamnă foarte corupt, la o sută, deloc corupt.

Este de remarcat că ţara noastră înregistrează acelaşi scor ca în 2012, ceea ce arată, potrivit experţilor Transparency, că măsurile luate în aproape zece ani nu au fost constante şi nu au reuşit să schimbe percepţia cu privire la corupţia din România.

Lipsa de transparenţă în achiziţiile publice, subfinanţarea sistemului medical, lipsa unor măsuri consecvente pentru digitalizarea proceselor administrative sunt probleme constante la nivel naţional, care s-au accentuat în contextul pandemiei Covid-19. Societatea românească, mai constată raportul, şi-a pierdut semnificativ aplombul în a sancţiona corupţia şi lipsa de integritate.

Raportul atrage atenţia şi asupra faptului că există o legătură directă între locul în clasament şi modul în care o ţară poate să facă faţă provocărilor generate de pandemia Covid-19.

Adică statele cu un scor bun investesc mai mult în sistemul de sănătate, sunt mai în măsură să asigure îngrijire medicală şi este mai puţin probabil să încalce normele democratice şi instituţionale sau regulile statului de drept.Autor:
Mihaela Dumitrescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Ianuarie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza