Transnistria cere alipirea la Federaţia Rusă

Decizia iniţierii procedurilor pentru obţinerea independenţei Transnistriei a fost adoptată în unanimitate de către deputaţii de la Tiraspol.

Adăugat: 16 Aprilie 2014
Ultima actualizare:16 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sovietul suprem al auto-proclamatei republici separatiste transnistrene a decis să îi ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să recunoască independenţa regiunii şi să accepte, ulterior, alipirea acesteia la Federaţia Rusă.

Decizia iniţierii procedurilor pentru obţinerea independenţei a fost adoptată în unanimitate de către deputaţii de la Tiraspol, iar solicitarea de recunoaştere a independenţei este motivată prin normele de drept internaţional, în mod special prin dreptul unui popor la autodeterminare, transmite corespondentul RRA, Alexandr Beleavski.

Apelul, care a întrunit de asemenea aprobarea deputaţilor tiraspoleni, evocă referendumul ca instituţie de bază a democraţiei directe şi precizează că populaţia din Transnistria şi-a exprimat deja dorinţa de independenţă a statului în care locuiesc şi alipirea ulterioară la Federaţia Rusă.

Această referire invocă referendumul din 2006, în urma căruia peste 97% din cei prezenţi la vot s-au exprimat pentru independenţa regiunii şi trecerea sub jursidicţia Federaţiei Ruse. Reamintim că, luna trecută, după alipirea Crimeii la Rusia, deputaţii de la Tiraspol s-au adresat Dumei de Stat de la Moscova în vederea alipirii şi a Transnistriei.

Oficialii de la Moscova au răspuns însă că nu pot lua în calcul acest scenariu, în condiţiile în care puterea de la Chişinău este una legitimă, în comparaţie cu cea de la Kiev care nu este recunoscută de către Kremlin.

Corlățean cere implicarea OSCE

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a solicitat implicarea rapidă a preşedinţiei OSCE în chestiunea aşa-zisului vot exprimat  în autointitulatul Soviet Suprem de la Tiraspol, pentru recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene şi intrarea acesteia în componenţa Federaţiei Ruse.

Ministrul de externe anunţă că susţine poziţia exprimată de Guvernul Republicii Moldova conform căreia această decizie este o sfidare directă la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi consideră că astfel de iniţiative vin în contradicţie cu principiul fundamental al reglementării pe cale politică a problemei transnistrene, în formatul de negociere 5+2.

Decizia Tiraspolului, o sfidare

Guvernul de la Chişinău consideră demersul Tiraspolului legat de recunoaşterea independenţei Transnistriei şi încorporarea ulterioară a acesteia în Federaţia Rusă drept o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, transmite corespondentul RRA, Mircea Dascaliuc.

Premierul Iurie Leancă a anunţat că va cere Federaţiei Ruse să aibă o reacţie promptă la apelul Tiraspolului, în conformitate cu normele dreptului internaţional.

Potrivit premierului Iurie Leancă, Tiraspolul ignoră realitatea că toţi actorii internaţionali implicaţi în reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 recunosc Transnistria doar în componenţa Republicii Moldova.

Demersul de astăzi reprezintă o acţiune unilaterală şi categoric contraproductivă.

"Singura cale de identificare a unei soluţii finale şi viabile pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic fără precondiţii, în cadrul tuturor mecanismelor existente de negociere", a spus Iurie Leancă.

În numele guvernului, Iurie Leancă a chemat partenerii internaţionali să întreprindă eforturi coordonate în vederea avansării procedului de reglementare a conflictului, prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

În încheierea declaraţiei sale, premierul a anunţat că guvernul pe care îl conduce va face un apel către partenerii din Federaţia Rusă, să vină cu o reacţie promptă, în deplină conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
16 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza