Traian Băsescu:Turkmenistanul, interesat să fie furnizor de gaze naturale pentru UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Turkmenistanul poate fi un furnizor de gaze naturale pentru piaţa europeană, dar a adăugat că partea turkmenă are nevoie de certitudini legate de cantităţile ce pot fi furnizate în UE.

Adăugat: 12 Octombrie 2012
Ultima actualizare:12 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Aflat în vizită oficială în Turkmenistan, Traian Băsescu a declarat, joi, că firmele româneşti pot acţiona ca o poartă a deschiderii economiei turkmene către Europa şi a menţionat că un prim pas în acest sens poate fi făcut prin înfiinţarea unor reprezentanţe şi filiale ale firmelor române în Turkmenistan.

El a adăugat că încurajează în egală măsură prezenţa companiilor turkmene în România.

Preşedintele a apreciat disponibilitatea autorităţilor turkmene de a se angaja ca furnizor de gaze naturale pentru piaţa europeană şi a salutat participarea acestei ţări la dialogul internaţional asupra tematicii securităţii energetice şi a proiectelor de diversificare a alimentării cu energie a Europei.

"Apreciem, încă o dată, disponibilitatea Turkmenistanului de a se angaja ca furnizor de gaze naturale pentru piaţa europeană. În acelaşi timp înţelegem perfect că Turkmenistanul are nevoie de certitudini legate de cantităţile ce pot fi furnizate pe piaţa Uniunii Europene", a declarat Traian Băsescu.

Totodată, şeful statului a menţionat că a constatat o tendinţă ascendentă a cooperării româno-turkmene în cadrul ONU.

La rândul său, preşedintele turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov, a afirmat că una dintre dorinţele ţării sale este să asigure stabilitatea şi traficul sigur de petrol şi gaze.

El s-a declarat recunoscător că România susţine iniţiativele Turkmenistanului referitoare la sectorul energetic.

Preşedintele Traian Băsescu efectuează joi şi vineri o vizită oficială în Turkmenistan.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
12 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza