Traian Băsescu : Statul social nu mai este un termen viabil

Preşedintele Traian Băsescu, a participat, marţi, la dezbaterea pe tema "Reforma instituţională a statului român.Statul asistenţial, statul minimal sau statul eficient?", organizată de Institutul de Studii Populare şi Fundaţia "Konrad Adenauer".

Adăugat: 18 Ianuarie 2011
Ultima actualizare:18 Ianuarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele, Traian Băsescu, crede că actualele contexte socio-economice determină nevoia de reformare a statului.
 

 


El este de părere că prin aplicarea măsurilor de austeritate şi în celelalte ţări ale Uniunii Europene, se demonstrează faptul că statul social nu mai este un termen viabil, drept pentru care, se impune o redefinire a acestui concept.

 

 

"Criza ne-a arătat că statul social nu poate funcţiona, în Româna, în înţelesul pe care noi l-am dat expresiei stat social". Va trebui, dacă avem forţă s-o facem, să definim ce înseamnă stat social, aici, la noi, în Carpaţi", a explicat şefului statului.

 

 

El a adăugat că, nici Europa nu mai poate rezista în sintagma de "stat social", aşa cum ea a fost aplicată până acum, în statele vechi ale Uniunii Europene.

 

 

Mai mult,  măsurile care se iau în diverse ţări ale Uniunii, măsuri de austeritate, ne demonstrează că şi în ţările vechi membre ale Uniunii se fac paşi înapoi, din punct de vedere al ideii de stat social.

 

 

Parlamentari mai puţini

 

 

Numărul parlamentarilor români trebuie să scadă, indiferent de modul în care se va face acest lucru. Ori se revizuieşte Constituţia, ori există varianta legislativă, a declarat, marţi, preşedintele Traian Băsescu.Într-un discurs ţinut în timpul unei dezbateri despre reforma instituţională a statului, Traian Băsescu a vorbit de nevoia de a pune în acord organizarea Forului legislativ cu rezultatul unui referendum din 2009, şi anume, Parlament cu o singură Cameră şi cel mult 300 de parlamentari.De altfel, preşedintele a declarat, de mai multe ori, până acum, că, la începutul viitoarei sesiuni parlamentare, are de gând să trimită Legislativului un proiect de revizuire a Constituţiei.Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că, în afară de reforma serviciilor publice, este necesară a reformă constituţională, dar şi una electorală.Şeful statului a menţionat că, în ceea ce priveşte reforma constituţională, se va limita strict la rezultatul referendumului la care românii s-au pronunţat pentru parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maxim 300.El a adăugat că, în cazul în care clasa politică va refiza modificarea, există posibilitatea reducerii prin lege a numărului aleşilor.Pe de altă parte, preşedintele României a precizat că este nevoie de adoptarea unei soluţii tranşante: ori vor uninominal într-un singur tur, ori vot uninominal în două tururi, care ar fi mai costisitor şi mai puţin reprezentativ din punct de vedere popular."Este singura formulă care poate da României stabilitate politică pe termen lung, pentru că votul uninominal are, ca şi caracteristică, crearea de majorităţi. România are nevoie, cel puţin zece ani de acum înainte, de guverne stabile, care să-şi asume modernizarea statului şi consolidarea statului modern, a statului eficient", a declarat şeful statului.
 

 

Dialogul social trebuie să continueDialogul dintre Guvern şi sindicate, asupra modernizării Cosului Muncii, trebuie continuat, a mai spus preşedintele Traian Băsescu, dar a adăugat că acesta trebuie limitat în timp."Probabil, modernizarea Codului Muncii şi flexibilizarea  pieţei forţei de muncă va crea probleme foarte mari. Încurajez continuarea dialogului între Guvern şi sindicate, dar acest dialog trebuie limitat în timp, pentru că România nu mai poate aştepta. Nu mai putem sta cu 1,6 milioane de oameni care muncesc la negru şi cărora nimeni nu le plăteşte nici asigurările sociale, nici pe cele de sănătate", a mai spus Traian Băsescu.Potrivit preşedintelui României, ne aflăm într-un moment de cotitură în organizarea şi acţiunea pe piaţa forţei de muncă, care trebuie asumat de Guvern şi de majoritatea parlamentară, cu toată responsabilitatea.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Petruta Obrejan
Adăugat:
18 Ianuarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza