Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Traian Băsescu: Instituţiile rezistă presiunilor politice

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, luni, experţilor Comisiei de la Veneţia că instituţiile statului au demonstrat că rezistă la presiunile politice, punctând că Guvernul şi majoritatea parlamentară au făcut "un lanţ de abuzuri".

Traian Băsescu: Instituţiile rezistă presiunilor politice

Articol de Flori Doman, 10 Septembrie 2012, 15:16

Preşedintele Băsescu a declarat, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, că principala concluzie în urma evenimentelor politice din ultimele două luni este că instituţiile statului au rezistat presiunii politice, confirmând că România este un stat de drept.

"Din câte ştiu, vi s-a cerut de către Comisia Europeană să faceţi această analiză referitoare la activitatea constituţională din România, din ultimele două luni, şi la felul în care instituţiile din România respectă Constituţia. Suntem la dispoziţia dumneavoastră pentru orice informaţie doriţi sau pentru orice fel de discuţie cu privire la evenimentele din România", a spus Băsescu, în debutul întrevederii de la Palatul Cotroceni.

Experţii Comisiei de la Veneţia au spus că vizita la Bucureşti a fost bine pregătită de către autorităţile române, punctând că este o vizită cerută de secretarul general al Consiliului Europei.

"În fapt, suntem aici mai mult ca să ascultăm şi suntem foarte interesaţi să aflăm care este analiza dumneavoastră cu privire la situaţia din România", a afirmat Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia.

Băsescu: România are instituţii capabile să reziste presiunilor politice

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus oficialilor europeni că va începe cu concluziile referitoare la ce s-a întâmplat în România, urmând să ofere apoi detalii.

"Prima concluzie este că, într-un fel sau altul, instituţiile române rezistă la presiunile politice. În cele din urmă, instituţiile din România au reuşit să stea în interiorul misiunii fiecăreia, fie că vorbim de Curtea Constituţională sau de procurorul general sau de DNA. (...) Pe de altă parte, concluzia mea este că în acest moment România are instituţii capabile să reziste presiunilor politice. Aceste evenimente ne-au dat oportunitatea să vedem această realitate, fie că este o surpriză pentru mulţi oameni sau că este o confirmare a faptului că România este un stat de drept, în care instituţiile pot acţiona în cazul în care au loc abuzuri politice", a explicat preşedintele.

El a mai afirmat că o parte a instituţiilor politice din România, cum ar fi guvernul şi majoritatea parlamentară, au comis un "lanţ de abuzuri", dând drept exemplu emiterea unor ordonanţe de urgenţă menite să blocheze capacitatea CCR de a reacţiona la "abuzurile constituţionale" care au fost decise în Parlament.

"Astfel de acţiuni s-au întâmplat în perioada dintre 3 - 6 iulie şi parte dintre ele au fost corectate mai târziu de către diferite instituţii ale statului, inclusiv de către Curtea Constituţională", a completat Băsescu.

Preşedintele a mai afirmat că speră ca toate instituţiile româneşti să coopereze cu delegaţia Comisiei de la Veneţia pentru ca membrii acesteia să poată "avea concluzii corecte" la finalul documentării pe care o fac în aceste zile la Bucureşti.

CCR a discutat cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia despre modificarea Legii Curţii

Modificarea Legii Curţii Constituţionale prin abrogarea competenţei acesteia de a se pronunţa cu privire la constituţionalitatea hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, Senatului şi ale celor două Camere reunite ale Parlamentului a fost una dintre temele discutate la întâlnirea plenului CCR cu o delegaţie de experţi ai Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia).

La întrevedere a mai fost luată în discuţie competenţa Curţii Constituţionale de a emite un aviz consultativ referitor la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui României - prezentare comparativă a situaţiilor din 2007 şi 2012.

"La finalul întâlnirii, membrii delegaţiei de experţi ai Comisiei de la Veneţia şi-au exprimat susţinerea acestui organism pentru activitatea Curţii Constituţionale a României, atât pentru perioada dificilă care a trecut, cât şi pentru perioada ulterioară", se arată într-un comunicat al CCR.

Delegaţia de experţi ai Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a fost condusă de Hanna Suchocka, vicepreşedinte, şi alcătuită din Sergio Bartole, Kaarlo Heikki Tuori, Schnutz Rudolf Dürr şi Thomas Markert.

Crin Antonescu: În ultima perioadă, recomandările Comisiei au fost deseori invocate

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, le-a spus reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia că recomandările comisiei au fost deseori invocate în România, în ultima perioadă, tensionată din punct de vedere politic.

"Activitatea, documentele, ideile comisiei dumneavoastră sunt, de multă vreme, pentru noi un subiect foarte important şi foarte interesant, dar întâmplarea face că în ultima perioadă - o perioadă tensionată din punct de vedere politic în România - instituţia dumneavoastră, recomandările ei au fost deseori invocate. Iată un motiv în plus pentru care socot această întâlnire cât se poate de binevenită", a spus Antonescu.

Antonescu le-a transmis membrilor Comisiei de la Veneţia că le stă la dispoziţie cu tot ce este important pentru acest for, legat de problematica vizată în cadrul întâlnirii.

Victor Ponta le-a transmis membrilor Comisiei că statul de drept nu a fost în pericol în România

Premierul Victor Ponta a susţinut la întâlnirea cu membrii Comisiei de la Veneţia faptul că "niciodată, în ultimele luni, statul de drept nu a fost în pericol în România", potrivit unui comunicat de presă.

"Prim-ministrul a susţinut, de asemenea, că România trebuie să aibă un rol important în UE şi să fie ferm angajată, prin instituţiile sale, în susţinerea valorilor democratice pe care se bazează proiectul european. (...) Prim-ministrul a anunţat intenţia Guvernului de a depăşi actuala criza politică, subliniind în acelaşi timp nevoia ca toate părţile implicate să respecte atât deciziile instituţiilor statului, dar să şi ţină cont de voinţa exprimată în mod democratic de români şi care transmite un semnal politic important", se arată în comunicatul citat.

Premierul a mai discutat cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia evoluţiile constituţionale din România din ultimii ani, vizita reprezentanţilor comisiei având loc în contextul pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională de la Bucureşti.

CSM a prezentat progresele făcute de România în cadrul MCV

La întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au participat şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica şi vicepreşedintele instituţiei, Oana Schmidt-Hăineală, care au prezentat experţilor din delegaţie evoluţiile din această vară şi impactul lor asupra sistemului judiciar.

Potrivit unui comunicat al CSM, experţii Comisiei au fost informaţi în legătură cu poziţia adoptată de CSM faţă de unele ingerinţe ale politicului la adresa autorităţii judecătoreşti.

"Au fost prezentate şi priorităţile pe termen mediu ale Consiliului, în marja recomandărilor adresate României în Raportul de progrese din cadrul MCV şi din perspectiva principiilor fundamentale ce guvernează statul de drept şi democraţia", se arată în comunicat.


Experţii Comisiei de la Veneţia discută situaţia constituţională din România

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află la Bucureşti, ca să-şi formeze o opinie în legatură cu situaţia constituţională din Romania şi a ordonanţelor de urgenţă adoptate de guvern privind modificarea Legii Curţii Constituţionale şi a Legii referendumului, potrivit site-ului oficial al Comisiei de la Veneţia.

Experţii au discuţii cu reprezentanţii Curţii Constituţionale, cu preşedintele Traian Băsescu, cu ministrul de externe Titus Corlăţean şi cu preşedintele Senatului Crin Antonescu.

Comisia pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscută sub numele "Comisia de la Veneţia", este, de fapt, un grup de experţi constituţionali. În România, au existat o serie de controverse vara aceasta, în care a fost implicată şi Comisia de la Veneţia.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor