Traian Băsescu: Federația Rusă este partenerul teroriştilor din Ucraina

Președintele Traian Băsescu susține că responsabilitatea pentru tragedia aviatică din Ucraina aparţine în mod direct grupărilor de terorişti din Ucraina şi în mod egal, Rusiei, care a pus la dispoziţie armament.

Adăugat: 21 Iulie 2014
Ultima actualizare:22 Iulie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu, în format LIVE TEXT.

►Aș vrea să fac o  declarație care sper să fie cât mai concisă și pe înțelesul opiniei publice legată de Ucraina, dar privită prin prisma ultimelor decizii adoptate în Consiliul European  din 16 iulie.

►Decizii legate de lărgirea spectrului de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse.

►"Consiliul European convine să extinda măsurile restrictive cu scopul de viza entităţi inclusv din Rusia care sprijină material acţiuni ce subminează independenţa Ucrainei", adică se trece de la stadiul persoanelor la stadiul entităţilor, anume companii: bănci, companii energetice.

►Mâine se va desfăşura Consiliul Afaceri Externe ce va găsi forma juridică de a se trece la aplicarea de sancţiuni împotriva unor entităţi.

►Altă măsură: "Consilul European transmite CAE sarcina de a adopta instrumentele juridice necesare şi de a decide până la sfârşiutul iulie o lisă cu entităţile vizate de stadiul 3 al sancţiunilor împotriva Rusiei".

►Sunt vizaţi şi olgiarhii din anturajul preşedintelui Putin şi ale celor ucrainieni care susţin acţiunile teroriştilor din Ucraina de Est.

►Consiliul European  a solicitat BERD ca prin decizia pe care o iau guvernatorii băncii, să înceteze operaţiunile financiare pe teritoriul Rusiei.

►De la sfârşitul lui iunie se intră în etapa a treia a sancţiunilor împotriva Rusiei, la interdicţii de a se deplasa pe teritoriul Uniunii Europene, se trece la sancţiuni pentru companii.

Punctul de vedere al României: În Estul Ucrainei se desfășoară un război hibrid

►Ce s-a întâmplat în Ucraina a fost un act terorist care a dus la uciderea a 298 de oameni.

►În opinia noastră, punctul de vedere al României, în estul Ucrainei se desfăşoară un război hibrid, greu de găsit termenul acesta în terminologia de război, dar acesta mi se pare termenul potrivit pentru situaţia din Doneţk şi Lugansk.

►Este un război prin interpuşi, foloseşte entităţi pe care le plasează în estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatişti.

►Există şi un război de insurgenţă, chiar al cetăţenilor ucraineni de etnie rusă.

►Există şi acţiuni teroriste frecvente: luarea de ostatici, utilizarea de scuturi umane, jafurile, tot soiul de acțiuni din acestea care nu sunt specifice instituților statului.

►Tot aici se desfășoară și un război informațional, care poate fi parte a unui război clasic.

Federația Rusă, partener al teroriștilor

►Cine este responsabil: primii sunt teroriștii care ocupă Donețk și Luganskul și în mod egal, responsabilitatea aparține Federației Ruse, pentru că Federația Rusă a devenit un partener al acestor teroriști: sprijin politic, sprijin cu armament, inclusiv armament greu.

►În opinia noastră, Federația Rusă este partenerul acestor terorişti prin acţiunile pe care le întreprinde.

►Responsabilitatea pentru tragedia aviatică din Ucraina aparţine în mod direct grupărilor de terorişti din Ucraina şi în mod egal, Rusiei, care a pus la dispoziţie armament, ea este parte a actului terorist.

►Președintele Putin nu poate fugi și nu se poate ascunde sub minciună.

►Sancțiunile UE trebuiau introduse de mai multă vreme.

►Sigur, întotdeauna au fost argumente de genul: o țară are investiții mari, altă țară are de livrat echipamente sofisticate, altă țară e dependentă de gaze.

► Argumentele economice sunt extrem de importante, dar în UE vorbim despre valori și aș vrea să știu care e cea mai mare valoare a UE. Nu cumva cea mai mare valoare este cetățeanul european?

►S-a ajuns la un punct în care am avut de optat între siguranța cetățenilor și interesele economice. Este timpul ca Europa să pună pe primul plan, siguranța cetățenilor UE.

►Au murit 192 de cetățeni UE. Acum suntem în fața unei realități, pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin, pentru că în Estul Ucrainei se desfășoară un conflict alimentat de UE.

►Oare noi în Consiliu dacă eram fermi, n-am fi putut lua măsurile de descurajare în timp util?

►Astăzi este Ucraina, se ajunge la frontiera balticilor, a Poloniei, a României.

►Nu cumva ajungem la riscul să fie mai importante comandamentele economice decât solidaritarea cu flancul estic?

►A aplica cu mănuși măsurile din etapa a treia este o eroare. Cu cât întârziem mai mult, vom plăti mai scump entuziasmul domnului Putin de a recupera teritoriul URSS.


 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
21 Iulie 2014
Ultima actualizare:
22 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza