Traian Băsescu: Este nevoie de o scrisoare pentru Schengen

Preşedintele susţine că o scrisoare din partea României privind aderarea la Schengen ar trebuie să fie semnată de principalii decidenţi ai majorităţii parlamentare, premierul, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei.

Adăugat: 11 Februarie 2013
Ultima actualizare:11 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că fără transmiterea către guvernele ţărilor UE a unei scrisori semnate de premier şi preşedinţii Camerelor  privind aspectele negative din raportul MCV, România are şanse aproape zero privind o decizie de aderare la Schengen în Consiliul JAI din martie.

"Este nevoie absolută de o scrisoare semnată de principalii decidenţi politici care pot face ceva în îndreptarea aspectelor negative semnalate în raport.  De aceea mai sugerez o dată să se renunţe la jocul "o scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen şi să o semnăm toţi", pentru că o astfel de scrisoare nu ar stârni decât zâmbete. Eu cred că scrisoarea trebuie să fie semnată  principalii decidenţi ai majorităţii parlamentare, premierul, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei, în care să ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV şi să transmită poziţia în raport cu cele semnalate", a declarat Băsescu, duminică,  în conferinţă de presă.

El a subliniat că nu ar avea nicio valoare dacă ar trimite singur o scrisoare sau dacă ar semna şi el varianta de scrisoare alături de cei trei în formula dorită de aceştia.

Preşedintele a subliniat că în scrisoarea pe care consideră el că trebuie să o trimită cei trei e necesar să fie menţionate răspunsuri exacte la aspectele semnalate în raportul MCV cum ar fi  desemnarea procurorului general şi procurorului şef al DNA.

"Ar trebui să fie în această scrisoare o poziţie cu privire la ce se întâmplă dacă un ministru al Guvernului este constatat a fi incompatibil de ANI. Ar trebui de asemenea un subiect să fie ce face majoritatea parlamentară dacă se cere arestarea sau percheziţionarea unui parlamentar. Ar trebui să fie un răspuns şi un angajament de respectare a hotărârilor justiţiei în ceea ce priveşte plecarea parlamentarilor din Parlament. Ar trebui să fie răspunsuri cu privire la ce întâmplă cu un parlamentar constatat incompatibil. În lipsa unei astfel de scrisori, România are şanse aproape zero să obţină un răspuns în Consiliul JAI din 6-7 martie şi eu cer public să se facă un astfel de demers. Nu garantez că va fi un succes, dar este ceva ce poate face establishmentul politic românesc pentru a apropia şansele de intrare în Schengen", a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu: Mi-am făcut datoria

Preşedintele a spus că el şi-a epuizat argumentele în plan european şi că e de părere că şi-a făcut datoria prin recomandarea obţinută la Consiliul European din decembrie către Consiliul JAI să pună din nou decizia de aderare la Schengen a României şi Bulgariei la reuniunea din 7-8 martie.

Băsescu a arătat şi că a "tatonat atmosfera şi abordările" în rândul liderilor UE după raportul MCV, iar aceasta "nu este bună deloc".

El a punctat şi că deşi raportul MCV nu are nicio legătură cu condiţiile de aderare la Schengen din Tratatul de Aderare, nu poate fi ignorat că unele state au această abordare.

"Pentru că, deşi nu are nicio legătură cu condiţiile din Tratatul nostru de Aderare, nu putem să nu observăm o abordare politică a statelor. Şi nu avem ce face pentru că funcţionează dreptul de veto", a spus Băsescu.

El a mai arătat că nu sunt suficiente eforturile diplomatice ale MAE în întâlniri cu ministerele de Externe din ţările care se opun, cu europarlamentarii din Germania, Olanda, Finlanda sau Franţa, ci este nevoie şi de această scrisoare pe care să o aibă pentru a o transmite mai departe oficialii români care vor reprezenta ţara la Consiliul JAI din martie.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că preşedintele Traian Băsescu trebuie să spună dacă nu e de acord cu intrarea României în Schengen, pentru că nu e nicio supărare, el arătând că, dacă şeful statului nu va semna scrisoarea privind aderarea, atunci o va face el, trimiţând-o şefilor de Guvern.
 
 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
11 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza