Traian Băsescu: Am cerut urmărirea penală pentru cinci foști miniștri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că a aprobat cererea ministrului Justiţiei privind începerea urmăririi penale în cazul celor cinci foşti miniştri anchetaţi în dosarul Microsoft.

Adăugat: 3 Octombrie 2014
Ultima actualizare:3 Octombrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Traian Băsescu, președintele României
trimite pe mail

Președintele Traian Băsescu a susținut o declarație de presă, la Palatul Cotroceni.

Principalele declarații ale șefului statului:

"Am câteva declarații, prima este legată de întâlnirea cu premierul ungar Viktor Orban".

"Nu e o întâlnire oficială, are caracter privat, știind că vine la Cluj l-am invitat și la București, ocazie cu care să discutăm evoluții legate de relația româno-maghiară, de modul cum unii politicieni maghiari abordează probleme ce țin de Constituția României și in general chiar riscuri cu privire la buna relație româno-maghiară".

"Nu va fi niciun comunicat după întâlnire".

Despre dosarul Microsoft

"În ce privește solicitarea ministrului Justiției cu privire la cinci foști miniștri legat de dosarul Microsoft: am aprobat sau, corect legal, am cerut ministrului Justiției și l-am informat pe procurorul general începerea urmăririi penale pentru cei cinci".

"Nu a fost o cerere formală de începere a urmăririi penale, am studiat bună parte din cele 13 bibliorafturi trimise și cred că acest caz trebuie anchetat cât mai rapid până la capăt".

"Din documentele din dosar, nu toate vinovățiile sunt la fel. La Daniel Funeriu nu există nicio suspiciune legată de bani, mită, este doar în zona de abuz în serviciu".

"Acești oameni nu au nicio calitate în acest moment. Sunt egali ca și situație. Ei nu au fost trimiși ca nicio calitate. Calitatea pe care eventual le-o vor da procurorii. Sunt egali cu Victor Ponta".

"Rămâne de văzut dacă li se vor menține calitățile celor cinci ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobândi o calitate mai târziu. Din punctul meu de vedere, ancheta poate să continue și cred că orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului".

"În ceea ce privește recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate, în străinătate și parte din oamenii care trebuiau să primească banii, nu i-au primit".

"Acest dosar nu pornește de la declarațiile lui Bittner, structurile de securitate au semnalat riscuri de incorectă gestionare a acestui contract în 2009, iar informațiile au fost transmise și instituțiilor cu responsabilități. Informațiile mele arată că Bittner nu a fost căutat de nimeni prin SUA". 

"Cei care au vorbit sunt numai români, cei care au făcut denunțuri".

Despre declarația Victoriei Nuland

"O să abordez și un alt subiect pe care îl văd tratat în termeni propagandistici, declarația doamnei Nuland".

"Observ o abordare necinstită și care ne face rău, a lui Victor Ponta, a unor parlamentari, purtători de cuvânt ai PSD. Remarca doamnei Nuland include și România. Nu doar România, ci și România".

"Pentru mine nu este o noutate. Încă din 2006, corupția a fost tratată ca o amenințare la adresa securității naționale. Un caz precum Microsoft este o probă până la ce nivel poate ajunge corupția".

"Ce mă îngrijorează este respingerea de către clasa politică a semnalului care nu mai vine de la președintele României".

"Pentru cei care nu se regăsesc în declarația doamnei Nuland, le-aș aduce aminte că doamna Nuland vorbește despre parlamentare care împiedică justiția, de parcă nu România ar avea un parlament care blochează dosare".

"Cine o trebui să-i spună lui Victor Ponta că sunt parlamentari declarați incompatibili și stau pitiți în Parlament? Poate îi spune și domnului Iohannis. Cine să îi spună domnului Iohannis că avem parlamentar condamnat cu suspendare, membru în Comsiia Juridică".

"Vă spun un element extrem de prost primit de cancelariile occidentale: rectificarea bugetară, când s-a văzut că armatei i se acordă prea puțin, dar se împrăștie pomeni electorale de 2 miliarde, foarte mulți partenerii ocidentali s-au întrebat cât de serioși suntem, într-un moment în care cerem tuturor să beneficiam de art. 5 din Tratatul NATO, dar ăla care cere la toți nu își măsurile minimale pentru a face față la riscuri la adresa siguranței naționale".Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
3 Octombrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza