SURSE: Raportul privind misiunea de evaluare Schengen din România este pozitiv

Raportul misiunii de evaluare Schengen din România va fi prezentat miercuri, la Bruxelles.

Adăugat: 26 Octombrie 2022
Ultima actualizare:26 Octombrie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Experţii Comisiei Europene şi ai ţărilor membre ale UE vor prezenta astăzi, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru Schengen raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare din România şi Bulgaria.

Raportul este unul pozitiv pentru România - au declarat surse guvernamentale.

Olanda nu şi-a trimis experţii invocând faptul că această misiune nu a fost suficient de largă, că nu a cuprins mai multe domenii, au afirmat sursele oficiale.

De aceea, România a propus Olandei o misiune separată suplimentară, invitaţie la care nu a primit până acum niciun răspuns.

De asemenea, ministrul de interne din România a convenit cu omologul său olandez o vizită la Haga, urmând să fie stabilită data când va avea lo. Sursele au precizat şi că referirea la crima organizată din

Rezoluţia adoptată de Parlamentul de la Haga cu privire la Schengen se referă la Bulgaria, nu la România. Una peste alta, problema Olandei în chestiunea Schengen este de politică internă pentru că în această seară urmează să fie organizate alegeri în curând - mai susţin sursele.

Vizita misiunii voluntare de evaluare în România şi Bulgaria s-a încheiat pe 15 octombrie, iar astăzi vor fi prezentate grupului de lucru pentru chestiuni Schengen raportul şi concluziile.

Chestiunea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen ar putea fi inclusă pe agenda Consiliului justiţie şi afaceri interne din 8-9 decembrie.

Decizia finală cu privire la extinderea Spaţiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie.

În prezent, dintre ţările membre, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din Schengen.

Altfel, spaţiul include state ce nu sunt membre ale blocului comunitar: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Lichtenstein.

 Autor:
Nicoleta Turcu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Octombrie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza