Summit-ul de la Bruxelles, prelungit cu încă o zi

Summitul se va relua astăzi la prânz, iar preşedintele Consiliul European, Charles Michel, ar urmat să prezinte noi propuneri înainte de începerea convorbirilor.

Adăugat: 19 Iulie 2020
Ultima actualizare:19 Iulie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderii europeni au extins summitul de la Bruxelles cu încă o zi, întrucât nu au reuşit să cadă de acord cu privire la pachetul de redresare a economiilor afectate de pandemie.

Pachetul este susţinut în principal de Franţa şi Germania, în timp ce opoziţie aşa-numitelor ţări frugale, care cer un echilibru între împrumuturi şi subvenţii, este condusă de Olanda.

După o cină târzie, care s-a încheiat fără a se fi ajuns la vreun compromis, preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel au decis să mai rămână la discuţii cu liderii statelor care se opun.

Summitul se va relua astăzi la prânz, iar preşedintele Consiliul European, Charles Michel, ar urmat să prezinte noi propuneri înainte de începerea convorbirilor.

Charles Michel a venit cu o propunere de compromis ca valoarea fondului de redresare de 750 de miliarde de euro să rămână neschimbată, însă doreşte ca suma granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro, iar cea a împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro.

Principalele puncte de divergenţă sunt până în prezent repartizarea granturilor şi a împrumuturilor şi condiţiile de acordare a sumelor din fondul de recuperare.

Ţările care se opun sunt Austria, Olanda, Suedia şi Danemarca, premierul olandez şi cancelarul austriac solicitând o condiţionare mai strictă statelor membre care accesează aceste fonduri de redresare.

Şi premierul ungar a spus că se opune întregului plan, dacă va fi introdus un mecanism care ar bloca acordarea fondurilor ţărilor membre care nu respectă statul de drept.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Iulie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza