Stoltenberg: Ucraina poate să câştige războiul împotriva Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este părere că Ucraina poate să câştige războiul împotriva Rusiei.

Adăugat: 15 Mai 2022
Ultima actualizare:15 Mai 2022

Politica Romaneasca
Foto: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Sursa: NATO
trimite pe mail

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este părere că Ucraina poate să câştige războiul împotriva Rusiei, care nu se derulează aşa cum a prevăzut Moscova.

El a afirmat astăzi, la Berlin, la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din NATO, că ofensiva rusă în Donbas a ajuns într-un punct mort, iar Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice.

"Agresiunile nu dau roade", a mai spus Stoltenberg, făcând referire aici la intenţiile Finlandei şi Suediei de aderare la NATO, în pofida ameninţărilor Moscovei.

Finlanda va face cerere de intrare în NATO, au anunţat astăzi preşedintele şi premierul acestei ţări. Este o zi istorică, se deschide o nouă eră,  a declarat şeful statului într-o conferinţă de presă.

Acum mai rămâne ca şi legislativul finalndez să îşi dea acordul, iar, potrivit calculelor, aproape 170 de parlamentari din 200 vor vota pentru.

În ce priveşte Suedia, a doua ţăra nordică ce şi-ar dori aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, o decizie fermă este aşteptată curând.

Miniştrii de externe ai ţărilor membre NATO au discutat problema la Berlin, în condiţiile în care nu există unanimitatea necesară a celor 30 de membri; se opune Turcia. ca declarat că intrarea în NATO a celor două ţări nordice ar fi o greşeală, pentru că acestea ar găzdui organizaţii teroriste.

Pe de altă parte, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a declarat încrezător că aceste obiecţiuni vor fi depăşite.

Preşedintele finlandez l-a sunat ieri şi pe Vladimir Putin pentru a-l informa cu privire la cererea iminentă de aderare a ţării sale la NATO.

Acesta i-a spus că ar fi eroare, deoarece nu există nicio ameninţare la adresa Finlandei.

Atât aceasta, cât şi Suedia vor să adere însă la NATO tocmai în contextul ameninţărilor de securitate din partea Rusiei, care a invadat Ucraina, deşi a dat asigurări că nu o va face.Autor:
Cristina Grecu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Mai 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza