Stoltenberg: NATO trebuie să îşi îmbunătăţească apărarea, pe fondul acțiunilor Rusiei

NATO trebuie să îşi îmbunătăţească toate capabilităţile de apărare şi voinţa de acţiune, pe fondul acţiunilor din ce în ce mai agresive şi imprevizibile ale Rusiei, susţine secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Adăugat: 18 Martie 2018
Ultima actualizare:18 Martie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
trimite pe mail

Într-un interviu publicat astăzi în ziarul german "Welt am Sonntag" şi preluat de RADOR, agenţia de presă a Radio România, el mai spune că se aşteaptă la o altă abordare din partea unora dintre liderii NATO, la viitorul summit al organizaţiei, ţinând cont de riscul ca Moscova să pună mai multă greutate pe armele nucleare, exerciţii militare şi noi capabilităţi militare.

"Cred că la viitorul summit NATO, cancelarul Angela Merkel şi colegii săi se vor confrunta cu noi decizii. Trebuie să fim în alertă şi pregătiţi", a menţionat Jens Stoltenberg, care acuza săptămâna trecută Moscova că încearcă să destabilizeze Occidentul cu noi arme nucleare, atacuri cibernetice şi acţiuni mascate, care includ şi otrăvirea fostului agent dublu rus, Serghei Skripal, şi a fiicei acestuia pe teritoriul Marii Britanii.

"Cazul Salisbury urmează, după toate aparenţele, un model pe care îl observăm de câţiva ani: Rusia devine din ce în ce mai imprevizibilă şi mai agresivă", a precizat Stoltenberg.

El a avertizat că Alianța este pregătită să răspundă atunci când un stat membru este atacat din punct de vedere militar.

"Noi dorim o capacitate de descurajare credibilă, nu dorim un război", a subliniat secretarul general al NATO în interviu.

Reamintim că Rusia a negat că ar avea vreo implicare în otrăvirea agentului Serghei Skripal.

În acelaşi interviu, Jens Stoltenberg a îndemnat Rusia să se conformeze tratatelor de control al armelor nucleare.

El a precizat, de asemenea, că o dovadă a ameninţării Moscovei, o reprezintă anexarea, în 2014, a Crimeei, sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei, prezenţa militară în Republica Moldova şi în Georgia, amestecul în alegerile din ţările occidentale, precum şi implicarea în războiul din Siria.Autor:
Sorin Moţatu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Martie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza