SRI a publicat protocolul de colaborare cu Parchetul General

Documentul are 18 pagini, este semnat de procurorul Tiberiu Niţu şi de generalul Florian Coldea.

Adăugat: 30 Martie 2018
Ultima actualizare:30 Martie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Serviciul Român de Informaţii a publicat, astăzi, pe pagina sa de internet, protocolul de colaborare încheiat cu Parchetul General în anul 2009.

Documentul, care are 18 pagini, este semnat de procurorul Tiberiu Niţu, care ocupa atunci funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României, şi de generalul Florian Coldea, care era la vremea respectivă prim-adjunct al directorului SRI.

Protocolul este aprobat de Laura Codruţa Kovesi, în calitate de procuror general al României, şi de George Maior, care ocupa funcţia de director al SRI.

Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii cooperează, potrivit legii, în valorificarea informaţiilor în domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi altor infracţiuni grave.

Printre responsabilităţile Parchetului, se numără verificarea prin procurorii anume desemnaţi a propunerilor formulate de Serviciu şi cererea în scris către preşedintele instanţei supreme pentru eliberarea de mandate de autorizare a efectuării unor activităţi pentru culegerea de informaţii.

Procurorii comunică în mod operativ, dar nu mai târziu de 60 de zile, modul de valorificare a informărilor sau sesizărilor primite de la Serviciu referitoare la infracţiuni enumerate anterior, cu excepţia cazurilor în care, înainte de împlinirea termenului menţionat, se cer informaţii suplimentare în legătură cu o cauză.

De asemenea, Parchetul pune la dispoziţia Serviciului, la cerere sau din oficiu, date şi informaţii care prin natura lor prezintă interes operativ pentru contracararea sau prevenirea unor ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Serviciul este informat şi în legătură cu implicarea unor cadre militare sau salariaţi civili ai acestuia în săvârşirea de infracţiuni, dacă prin aceasta nu se împiedică sau îngreunează aflarea adevărului într-un dosar.

La capitolul Responsabilităţile Serviciului, sunt prevăzute, printre altele, punerea la dispoziţia Parchetului de date, informaţii şi documente care pot sprijini documentarea dosarelor aflate în lucru, acordarea de sprijin prin compartimentele specializate pentru completarea informaţiilor din dosarele complexe dintre cele amintite mai sus.

De asemenea, SRI acordă sprijin tehnic, prin compartimentele sale, pentru activităţi necesare punerii în aplicare a prevederilor articolului 91, indice 1 şi indice 5, şi 98 din Codul de procedură penală, care implică utilizarea miljoacelor tehnice specifice.Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 Martie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza