Şova: Contractul cu Bechtel va fi reziliat luni

Contractul cu americanii de la Bechtel, unul din constructorii Autostrăzii Transilvania, va fi reziliat luni, anunţă ministrul delegat pentru marile proiecte de infrastructură, Dan Şova. Premierul Victor Ponta este de acord cu rezilierea contractului.

Adăugat: 23 Mai 2013
Ultima actualizare:23 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, a declarat, joi, că luni va fi reziliat contractul cu compania americană Bechtel privind construcţia Autostrăzii Transilvania, tot atunci urmând să fie anunţată şi suma pe care o mai are de achitat statul către constructor.

Potrivit acestuia, în acest sfârşit de săptămână se negociază ultimele detalii. Contractul este considerat unul dintre cele mai păguboase pentru statul român, în contextul în care până acum s-au plătit către Bechtel peste un miliard de euro şi s-au construit efectiv puţin peste 80 de kilometri de autostradă.   

Contractul, în valoare de două miliarde două sute de milioane de euro, încheiat de statul român în anul 2003, cu compania americană Bechtel, pentru construirea Autostrăzii Transilvania, pe ruta Braşov-Cluj-Borş, a fost unul dintre cele mai păguboase din istoria României.

Este, practic, vorba de numai 52 de kilometri construiţi din totalul de 415, la un nivel de plăţi deja efectuate de un miliard patru sute de milioane de euro.

În plus, statul român mai are datorii către firma americană de aproximativ 50 de milioane de euro.

Contractul, renegociat de două ori

Contractul a fost renegociat de două ori, în 2005 şi în 2011, prilej cu care au fost făcute publice numeroase nereguli şi prevederi defavorabile părţii române.

Ar fi de menţionat, dintre acestea, obligaţia statului de a plăti companiei Bechtel 250 de milioane de euro în avans, sub formă de împrumut, fără dobândă, bani ce urmau a fi justificaţi integral abia la finalul lucrărilor, în 2012.

După a doua renegociere, din 2011, obiectul contractului s-a redus la realizarea a numai două tronsoane.

Primul - între Câmpia Turzii şi Gilău, de 52 de kilometri, a fost finalizat în 2010, iar celălalt, în lungime de 60 de kilometri, între Suplacu de Barcău şi Borş, urma să fie terminat în acest an.

Dintr-un raport de audit la Curţii de Conturi rezultă că nerealizarea Autostrăzii Transilvania, conform termenilor contractuali, a avut drept cauze principale atât vulnerabilităţile, neconformităţile şi disfuncţionalităţile contractului, cât şi lipsa de voinţă la nivelul guvernului şi al Ministerului Transporturilor, fie pentru rezilierea contractului, fie pentru asigurarea tuturor resurselor necesare finanţării obiectivului de investiţii şi finalizării acestuia.

Momentan, nu se cunoaşte valoarea despăgubirilor pe care statul român le va plăti. Ministrul Dan Şova a precizat că suma a fost stabilită, dar că va fi comunicată ulterior.

Premierul Ponta este de acord cu rezilierea contractului Bechtel
    
Premierul Victor Ponta a declarat joi că contractul cu Bechtel, care era închis de pe vremea fostului ministru al Transporturilor Anca Boagiu, constituia un deficit de imagine pentru România şi nu permitea declanşarea unor noi proiecte pe acelaşi amplasament.
    
"Practic, n-a mai avansat acest contract şi problema principală, dincolo de deficitul de imagine, era faptul că nu puteam să declanşăm noi proiecte, practic, pe acelaşi amplasament. Pentru că ideea de a avea o autostradă care să traverseze Transilvania este o idee absolut necesară şi corectă. Din păcate, în 2005 - 2006 se pornise bine, s-a stricat, nu mai facem toată istoria. Deci, dacă reuşim să închidem şi formal ce-a mai rămas din contractul cu Bechtel, că cea mai mare parte a fost închis de Anca Boagiu, deci dacă reuşim să închidem şi ultima bucăţică rămasă deschisă, după aceea ne vom permite ca, de acum încolo, să căutăm finanţare pentru acelaşi proiect", a afirmat şeful Executivului, citat de Agerpres.
    
Potrivit acestuia, prin actualul contract Bechtel "nici nu făceam autostrada, nici nu puteam să facem o alta".
    
Întrebat ce se va întâmpla cu banii restanţi, premierul a răspuns că "în funcţie de negociere".

"Domnul Dan Şova m-a anunţat de principiu că s-a încheiat negocierea. O să aflu detalii la şedinţa de guvern", a mai spus premierul Ponta.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Iulian Olescu
Adăugat:
23 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza