SONDAJ DE OPINIE. PNL, pe primul loc în preferințele românilor

PNL este pe primul loc în preferințele românilor, urmat de PSD, potrivit unui sondaj realizat de Agenţia de Rating Politic.

Adăugat: 5 Aprilie 2015
Ultima actualizare:5 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Un clasament al partidelor politice, realizat de Agenţia de Rating Politic, arată că pe primul loc în preferinţele electoratului este PNL, urmat de PSD, dar şi că interesul românilor pentru alegerile parlamentare este în continuare scăzut.

Potrivit studiului intitulat "Piaţa Politică din aprilie 2015", PNL ar fi votat de 44% din electorat, iar PSD de 34%.

Exceptând UDMR, care ar obţine 5% din voturi, restul partidelor nu ar putea intra în legislativ, pragul electoral fiind, în prezent, de 5%.

Scorurile acestora din urmă sunt: PLR - 3 procente, PMP şi PRM - 2,5, PER şi PP-DD - 2%, Partidul Verde şi UNPR - 1,5, PC şi PNŢCD - 1%.

Agenţia de Ratig Politic notează că PNL confirmă scenariul deja tradiţional în politica românească, în care, mai ales în prima perioadă după alageri, partidul liderului de piaţă, astăzi Klaus Iohannis, conduce în preferinţele electoratului.

O altă constatare a barometrului este că interesul pentru alegerile parlamentare a rămas neschimbat, sub nivelul de 40%, considerat de autorii sondajului o adevărată barieră psihologică pentru democraţia românească în ultimii ani, spre deosebire de interesul pentru scrutinul prezidenţial, care are o cotă de 60%.

Din interpretarea acestor date rezultă, potrivit ARP, că partidele politice nu reuşesc în continuare să fie suficient de convingătoare pentru majoritatea românilor.

Barometrul Agenţiei de Ratig Politic a fost realizat în perioada 30 martie - 3 aprilie, pe un eşantion reprezentativ, prin metoda interviului telefonic, şi are o eroare de 3%.Autor:
Mihaela Dumitrescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
5 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza