Şomajul şi Uniunea bancară, priorităţile Greciei la preluarea preşedinţiei UE

Grecia şi-a fixat ca prioritate combaterea şomajului, într-un moment în care rămâne "campioana" Europei la şomaj.

Adăugat: 8 Ianuarie 2014
Ultima actualizare:8 Ianuarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Grecia şi-a prezentat priorităţile preşedinţiei Uniunii Europene pe care o asigură în prima jumătate a anului.

Ţintele sunt preponderent economice: consolidarea fiscală, stabilizarea ratei şomajului sau uniunea bancară.

Ceremonia a avut loc în prezenţa preşedintelui Consiliului European, a preşedintelui Comisiei Europene şi întregii echipe executive de la Bruxelles, de aceea măsurile de securitate din Atena au fost sporite.

Centrul capitalei elene a fost izolat, iar întrunirile au fost interzise, într-un oraş măcinat de dese proteste sociale din cauza crizei economice.

Corespondentul RRA la Atena, Monica Chihaia, transmite:

"Cu puţin timp în urmă s-a încheiat conferinţa de presă cu participarea premierului grec şi a preşedintelui Comisiei Europene.

Acesta din urmă a reiterat sprijinul de care s-a bucurat şi se bucură Atena din partea Comisiei şi a tuturor statelor Uniunii Europene.

Domnul Barroso a afirmat că primele semne de recuperare sunt vizibile, de asemenea că acordurile trebuie respectate în continuare, iar în ceea ce priveşte agenda preşedinţiei elene acesta a subliniat că trebuie făcute demersurile pentru ca rata şomajului, în primul rând, să scadă, mai ales în ţările afectate de criză, unde a fost atins un nivel inacceptabil de ridicat. În legătură cu aceasta el a vorbit despre crearea de noi locuri de muncă şi revenirea la creştere economică prin promovarea reformelor necesare.

Oficialul european a făcut referire şi la uniunea bancară, o condiţie prealabilă pentru consolidarea stabilităţii financiare în Europa.

De asemenea, a subliniat că este foarte important ca întreprinderile mici şi mijlocii să fie sprijinite financiar prin promovarea creşterii economice durabile şi crearea de noi locuri de muncă.

Situaţia rămâne în continuare extrem de dificilă şi aş da un exemplu: astăzi a fost dat publicităţii un raport cu privire la situaţia şomajului care evidenţiază faptul că Grecia rămâne campioana Europei, rata medie este de 27,4% în luna septembrie a anului trecut, comparativ cu media de 12,1% în statele din zona euro.

De asemenea, un exploziv 71% din numărul şomerilor care sunt înregistraţi cu state vechi.

Aşadar, problema este departe de a fi soluţionată şi aş vrea să adaug că, în acest context, liderul opoziţiei, preşedintele formaţiunii stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a anunţat că nu doreşte să participe la ceremonia preluării preşedinţiei Uniunii Europene, în semn de protest pentru toate măsurile luate în aceşti ani împotriva Greciei de oficialii europeni şi de guvernul elen care, în opinia sa, nu au condus decât la sărăcie şi la o privare de perspective imediate în ceea ce priveşte resuscitarea economică a Greciei".Autor:
Alex Olaru
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
8 Ianuarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza