Solişti şi dirijori de talie internaţională la Festivalul RadiRo. Vezi programul

Cea de-a doua ediţie a Festivalului RadiRo, Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, începe sâmbătă seară.

Adăugat: 19 Septembrie 2014
Ultima actualizare:19 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Anul acesta ajung la Bucureşti solişti şi dirijori de talie monidală care vor concerta alături Orchestra Naţională Radio, gazda singurului eveniment de acest fel din Europa.

Dirijorul Orchestrei Naţionale Radio, Cristian Mandeal, a vorbit despre programul acestui festival.

Reporter: Enescu şi Strauss aţi ales dumneavoastră, maestre Cristian Mandeal, pentru a doua seară a acestei întâlniri cu compozitori, dirijori şi intrepreţi de muzică clasică. Cum începe acestă întâlnire din acest an de la Bucureşti?


Cristian Mandeal: Este o întrunire a unui grup de orchestre radio din Europa, reunite într-un minifestival conţinând opt concerte, în care se prezintă cinci orchestre radio, dintre care două - Orchestra Radio Naţională Română şi Radio Stuttgart - susţin câte două concerte. Programul dominant şi emblematic pentru toate orchestrele din această ediţie a Festivalului RadiRo se adună în jurul numelui lui Richard Strauss, care este sărbătorit la 150 de ani de la naştere.

Pentru aceea, şi programul meu personal conţine în majoritate Richard Strauss, dar şi Enescu, pentru că acest festival RadiRo se desfăşoară în România, noi suntem gazda, şi cel puţin din partea noastră nu are voie să lipsească George Enescu.

Reporter: Din doi în doi ani s-a găsit această formulă ca muzica să plece în lume şi din sala aceasta cu acustică atât de bună.

Cristian Mandeal: Este bineînţeles un câştig mediatic, pentru că undele nu au concurenţă, se adună milioane de auditori ai acestor concerte. Este important că acustica este bună în sala aceasta; este important ca oamenii să afle că Sala Radio este o sală bună de concert şi că merită să depună efortul să vină şi la Sala Radio, nu doar la Ateneul Român, care îşi are deja faima lui bine stabilită.

Festivalul RadiRo, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, reuneşte în cele opt zile de festival orchestrele simfonice Radio din Finlanda, Praga, Stuttgart, Franţa şi România, iar European Broadcasting Union (EBU) este onorată să fie partener al Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio, RadiRo, organizat de Radio România, membru EBU şi susţinător tradiţional al muzicii clasice - se menţionează într-o ştire postată ieri pe site-ul EBU.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune este principala organizaţie care reuneşte serviciile publice de radio şi televiziune din Europa, având 73 de membri din 56 de ţări europene şi 36 de membri asociaţi din Asia, Africa şi cele două Americi.

Mai multe despre festivalul RadiRo, dar şi cum vă puteţi procura bilete, AICI.Autor:
Mihaela Helmis
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
19 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza