Solicitările opoziţiei de înfiinţare a unor comisii de anchetă, respinse

Solicitările opoziţiei de înfiinţare a unor comisii de anchetă privind gestionarea situaţiei generate de pesta porcină africană, dar şi intervenţia forţelor de ordine la mitingul din 10 august au fost respinse la vot.

Adăugat: 5 Septembrie 2018
Ultima actualizare:5 Septembrie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În Plenul Camerei Deputaţilor au fost respinse azi, prin vot, solicitările opoziţiei de înfiinţare a unor comisii de anchetă privind gestionarea situaţiei generate de pesta porcină africană, dar şi intervenţia forţelor de ordine la mitingul din 10 august.

S-a adoptat în schimb iniţiativa PSD pentru modificarea regulamentului Camerei, prin care sunt introduse sancţiuni împotriva deputaţilor dacă se consideră că aceştia perturbă activitatea parlamentară.

Reprezentanţii opoziţiei au acuzat autorităţile că, prin lipsa de reacţie în ceea ce priveşte criza pestei porcine africane, pun în pericol securitatea şi siguranţa alimentară naţională.

Liberalii au solicitat să se cerceteze dacă anumite instituţii ale statului au acţionat în afara legii şi dacă informaţiile privind pesta porcină africană au fost furnizate intenţionat cu întârziere pentru a proteja interesele unor persoane apropiate de coaliţia aflată la putere.

În schimb, deputatul PSD Valeriu Steriu a atras atenţia că pesta porcină africană este o problemă la nivel european, iar soluţiile pentru combaterea pagubelor nu se iau în cadrul unei comisii parlamentare de anchetă, ci în teritoriu, de persoane specializate.

Autorităţile statului şi-au făcut datoria până în prezent, a declarat Valeriu Steriu.

"Eradicarea se face prin substanţe pentru dezinfectare, prin tot ce înseamnă asomare, din păcate prin sacrificarea porcilor, şi se face cu foarte mulţi bani. Aceşti bani trebuie să vină de la guvern, prin bugetul Autorităţii Naţional Sanitar-Veterinare, buget blocat astăzi de preşedintele Klaus Iohannis, care arată iresponsabilitate prin ceea ce face, nelăsând ca fermierii să-şi primească banii pentru dosare depuse", a spus Steriu.

Plenul Parlamentului a respins prin vot solicitarea opoziţiei.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul comisiei de anchetă privind evenimentele din 10 august.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a susţinut că autorităţile au obligaţia să spună adevărul în ceea ce priveşte intervenţia jandarmilor la protestul din Piaţa Victoriei.

Membrii Guvernului care vin în parlament se află sub incidenţa legii răspunderii ministeriale, iar orice neadevăr spus se sancţionează, a atras atenţia Raluca Turcan.

"Probabil că acesta este un motiv pentru care dvs refuzaţi cu obstinaţie toate demersurile pe care noi le-am iniţiat pentru aflarea adevărului. Audierea prim-ministrului la ora guvernului aici, de la această tribună, să spună adevărul şi să răspundă întrebărilor; organizarea unei sesiuni extraordinare, iar acum vă propunem o comisie de anchetă", a susţinut Raluca Turcan. 

La finalul şedinţei de plen, liberalii au anunţat, prin vocea deputatului Ovidiu Raeţchi, depunerea unei moţiuni simple la adresa ministrului de interne, Carmen Dan.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
5 Septembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza