Solicitarea PNL privind înființarea unor comisii de anchetă intră la vot

Opoziţia vrea să afle cum a fost gestionată criza pestei porcine africane şi, la propunerea liberalilor, se solicită înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă.

Adăugat: 5 Septembrie 2018
Ultima actualizare:5 Septembrie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să supună astăzi la vot solicitările opoziţiei privind înfiinţarea unor comisii de anchetă cu privire la intervenţia forţelor de ordine la mitingul din 10 august şi la modul în care guvernul a gestionat criza pestei porcine africane.

Opoziţia vrea să afle cum a fost gestionată criza pestei porcine africane şi, la propunerea liberalilor, se solicită înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă.

Comisia ar trebui să identifice cauzele care au dus la apariţia şi extinderea rapidă a epidemiei în România şi dacă anumite instituţii ale statului au fost implicate în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare în acest caz.

De asemenea, deputaţii se vor exprima astăzi prin vot şi asupra solicitării liberalilor de constituire a unei comisii de anchetă cu privire la intervenţia jandarmilor în timpul protestului antiguvernamental din 10 august. De altfel, evenimentele desfăşurate la acea dată sunt în atenţia opoziţiei în ultima perioadă.

Ieri au fost invitaţi la Comisia de Apărare din Senat ministrul de interne, Carmen Dan, prefectul capitalei, Speranţa Cliseru, şi comandantul Jandarmeriei, Laurenţiu Cazan, însă prin vot a fost respins punctul care se referea la aceste audieri de pe ordinea de zi a şedinţei.

Tot astăzi, deputaţii se vor pronunţa şi asupra iniţiativei vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, social-democratul Eugen Nicolicea, care propune excluderea în sală şi sancţionarea deputaţilor care în mod repetat perturbă activitatea parlamentară, adresează insulte sau calomnii sau afişează o pancartă sau un banner în timpul şedinţelor de plen şi de comisii.

Printre sancţiuni se află suspendarea deputaţilor de la activitatea parlamentară pentru o perioadă cuprinsă între 2 şi 30 de zile lucrătoare, fără a fi afectat însă dreptul de vot al acestora la şedinţele de plen.

La Senat astăzi ar putea intra pe ordinea de zi a plenului iniţiativa cetăţenească prin care se redefineşte în Constituţie noţiunea de familie, semnată de trei milioane de persoane.

Propunerea a trecut de Camera Deputaţilor. Senatul este în acest caz for decizional.

La sfârşitul săptămânii trecute, social-democraţii au anunţat că referendumul în acest caz ar urma să fie organizat la data de 7 octombrie.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Septembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza