Socialistul Igor Dodon este câştigătorul scrutinului prezidenţial din Republica Moldova

În Republica Moldova se aşteaptă anunţarea rezultatelor finale din turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Adăugat: 14 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:14 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Igor Dodon
trimite pe mail

Până acum s-au numărat 99,95% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău.

Socialistul Igor Dodon este câştigătorul scrutinului.

El are în acest moment 52,2% din opţiunile de vot, în timp ce contracandidata sa, pro-europeana Maia Sandu are 47,7%.

Scrutinul prezidenţial a avut parte de proteste, cozi şi nemulţumiri în diaspora, după epuizarea buletinelor de vot la mai multe secţii. Neregulile semnalate în ziua votării generează încă nemulţumiri, după cum relatează Victor Pogor de la Radio Chişinău.  

Organizaţia Onoare Demnitate şi Patrie a anunţat un protest pentru această oră în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Protestatarii consideră că scrutinul de ieri a fost fraudat şi solicită alegeri repetate.

De asemenea, ei vor depune petiţii la misiuni diplomatice, prin care vor solicita să nu fie recunoscute aceste alegeri.

Amintim că, aseară, câteva zeci de tineri au protestat şi în faţa Comisiei Electorale Centrale, cerând demisia membrilor CEC.

Manifestanţii au contestat în special modul în care a fost organizat procesul electoral în străinătate unde mii de cetăţeni nu au putut vota din cauza numărului mic de secţii.

Asociaţia Promolex, care a monitorizat scrutinul, a raportat astăzi mai multe nereguli în ziua votării. Promolex a constatat că la multe secţii de vot alegătorii din regiunea transnistreană au fost transportaţi organizat, cu implicarea a zeci de unităţi de transport, fiind vorba despre simpatizanţi ai lui Igor Dodon.

Aseară, atât Maia Sandu cât şi Igor Dodon au acuzat deficienţe electorale, referindu-se în special la organizarea votului peste hotare.

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu, a declarat că toate contestaţiile vor fi analizate şi vor fi elaborate propuneri legislative în această privinţă.

În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene susţine că a organizat procesul de vot în conformitate cu prevederile legale.Autor:
Victor Pogor
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
14 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza