Slujba de înmormântare a Regiei Ana s-a încheiat

La Curtea de Argeș s-a încheiat ceremonia religioasă de înmormântare a Reginei Ana.

Adăugat: 13 August 2016
Ultima actualizare:13 August 2016

Politica Romaneasca
Foto: Sicriul Reginei Ana ajunge la Curtea de Argeș
trimite pe mail

CORESPONDENȚĂ DE LA CURTEA DE ARGEȘ. Cristian Curte, reporter RRA:

Chiar în acest moment, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana este luat.

Se aud  aplauzele celor care au asistat la ceremonia religioasă a înmormântării Reginei Ana, iar soldaţii îmbrăcaţi în haine de gală au luat sicriul de o parte şi de alta a lui şi îl duc încet în noua necropolă regală.

E un moment emoţionant pentru mine, crescut într-o ţară cu tradiţie pur republicană, să asist la o înmormântare regală, o înmormântare pe care nu am mai văzut-o niciodată.

Să vezi sicriul acesta înveşmântat, în pavilionul Reginei Ana, un drapel superb, care are reprezentat un vultur de aur, având în centru stema României vechi şi totodată, să asist la o slujbă la care trei episcopi prohodesc o regină.

Înăuntru nu mai avem acces. Chiar în acest moment, sicriul a intrat deja în penumbra necropolei şi sunt nişte drapele de catifea purpurie care se lasă, pentru a nu mai îngădui nimănui să participe la partea a doua, anume, la înmormântarea propriu-zisă, care este o înmormântare cu caracter privat, la care asistă doar Familia Regală şi familiile regale din străinătate.

Sunt înăuntru criptele aşezate, aşteptându-i pe toţi membrii Familiei Regale a României.

Pentru asta a fost construită această necropolă.

Sunt aşezate în semicerc, orientate toate către Sfântul Altar, ca şi cum ar sta toţi să aştepte liturghia - evident, o trimitere către aşteptarea lui Hristos, cel care va veni la sfârşitul veacurilor.

Mormintele sunt aşezate pentru a-l aştepta.

Acolo îşi găseşte şi locul de veci Regina Ana a României, o regină care a ştiut să trăiască în simplitate, în mari lipsuri.

Spuneam, şi au spus toţi pe parcursul acestei zile, că a ştiut să muncească la fel ca orice femeie, la un magazin, ca simplă vânzătoare, apoi, la ferma ei.

De-a lungul timpului a ştiut să dovedească faptul că regalitatea nu e o chestie de orgoliu, ambiţie, grandoare, bani, ci până la urmă, o chestiune de nobleţe, care înseamnă simplitate şi ştiinţa de a sluji.

Este, cred, ceea ce reuşeşte să ne redea nouă, românilor, celor care am pierdut această tradiţie regală o dată cu instaurarea dictaturii comuniste, cea care l-a alungat pe Regele Mihai.

În atmosfera aceasta solemnă, în care corul cântă ultimele acorduri, iar mulţimea, încet, încet, începe să plece, îmi iau rămas bun de la dumneavoastră.

-----------------------------------------------

Cu câteva minute înaintea orei 16.00,  cortegiul funerar al Reginei Ana ajungea la Curtea de Argeș.

A existat o mică întârziere faţă de programul stabilit iniţial, care prevedea ca în jurul orai 15.00  să aibă loc înmormântarea defunctei soţii a Regelui Mihai în noua Catedrală Ortodoxă de la Curtea de Argeş.

Sicriul a fost depus pe catafalcul din faţa noii catedrale.

Ceremonia religioasă a început în aer liber, pe esplanada din faţa noii necropole regale, după care va urma şi ceremonia privată a îngropării, la care publicul nu asistă şi la care sunt invitate să participe familiile regale din străinătate şi Familia Regală a României.

Slujba de înmormântare este oficiată de ÎPS Calinic, episcopul Argeşului şi Muscelului, împreună cu alţi ierarhi şi preoţi.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza