Situaţia din Libia, cap de afiş pentru NATO şi UE

La sediul NATO, briefing-urile s-au concentrat asupra rezultatelor operaţiunii din Libia şi a perspectivelor susţinerii unor misiuni umanitare.

Adăugat: 4 Mai 2011
Ultima actualizare:4 Mai 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La NATO, amiralul Rinaldo Veri, responsabil de toate aspectele misiunii navale din Libia, a vorbit, marţi, despre eforturile aliaţilor de a păstra deschis portul Misrata, o localitate strategică, unde se duc lupte grele, iar situaţia umanitară este critică.


Navele care sosesc cu ajutoare umanitare având nevoie de o rută sigură pentru a ajunge la destinaţie.


Amiralul Veri a explicat că mai multe mine marine, plasate de forţele loiale regimului Gaddafi, au fost descoperite în largul portului Misrata, la sfârşitul săptămânii, şi au fost distruse de forţele NATO.


Amiralul Rinaldo Veri a mai spus că operaţiunile aliaţilor îşi ating scopul şi a apreciat că mijloacele pe care NATO le are acum la dispoziţie sunt suficiente, iar chestiunea unor trupe la sol nu se pune deocamdată.  


"Pentru moment, considerăm că putem să ne atingem obiectivele cu ajutorul aviaţiei şi continuând misiunea maritimă. Nu putem anticipa viitorul, dar vom studia chestiunea trimiterii de trupe pe teren, în momentul în care o cerere de acest gen ar ajunge la noi", a declarat Rinaldo Veri.  

 
Aceeaşi eventualitate a trimiterii de trupe pe teren a fost evocată şi în conferinţa de presă a generalului Hakan Syrén, şeful Comitetului militar al Uniunii Europene, care s-a întâlnit, marţi, cu toţi şefii de state majore din ţările membre.


Generalul Syrén a refuzat să intre în prea multe speculaţii, dar a prezentat două posibilităţi în care trupe europene ar putea ajunge în Libia.
 


"Pot anticipa două situaţii diferite. În prima situaţie este vorba de o zonă permisivă, unde am fi bineveniţi şi acceptaţi de părţile în conflict din Libia. Atunci, nu ar fi nicio problemă, ar fi o chestiune nonmilitară. În al doilea rând, dacă suntem acolo cu formaţiuni militare şi situaţia se deteriorează, asta e singura situaţie în care am avea nevoie de mijloace militare, dar în cazul acesta, în afara/ Rezoluţiei 1973 a Naţiunilor Unite", a susţinut Hakan Syrén.


El a mai spus că pentru a trimite trupe pe teren ar trebui să existe o cerere clară sau o schimbare în rezoluţia ONU.


Generalul Syrén a spus că la reuniunea de, marţi, a şefilor de state majore din Uniunea Europeană, comandantul operaţiunii EUFOR Libia le-a prezentat responsabililor militari planurile pe care le pregăteşte pentru această operaţiune şi pe care le va încheia în aproximativ o săptămână.


Fiind vorba de o misiune militară de sprijin umanitar, europenii vor lansa misiunea în Libia doar dacă va exista o cerere din partea Naţiunilor Unite, ceea ce nu este, însă, cazul deocamdată, pentru că ONU preferă să evite implicarea militarilor, care nu ar fi bine văzută de localnici şi ar putea pune în pericol viaţa lucrătorilor săi umanitari, transmite corespondentul RRA.

 Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
4 Mai 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza