Sindicatele şi patronatele se opun concedierilor colective

Partenerii sociali nu sunt de acord cu concedierile colective şi cu desfiinţarea contractelor colective de muncă şi ameninţă cu greva generală dacă Guvernul nu ţine cont de propunerile lor.

Adăugat: 22 Ianuarie 2011
Ultima actualizare:22 Ianuarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sindicatele şi patronatele se opun concedierilor colective, majorării perioadei de probă la angajare şi a perioadei de preaviz la încetarea contractului.


Vor să participe la negocierea contractului de muncă şi propun ca şi patronii să poată face grevă, ca reacţie la protestul angajaţilor.


Partenerii sociali nu sunt de acord cu concedierile colective şi consideră că lumea va ieşi în stradă dacă Guvernul va ajunge să desfiinţeze contractele colective de muncă.


Toate punctele de vedere ale sindicatelor şi patronatelor se regăsesc în propunerile de modificare a Codului Muncii şi a Codului dialogului social, document depus la Guvern.


Cele cinci mari confederaţii sindicale - Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, BNS, CSDR şi Meridian - împreună cu patru organizaţii patronale - Compirom, UGIR 1903, Confederaţia Patronală din Industrie Servicii şi Comerţ şi UNPR - au semnat, vineri,  propunerile de modificare ale Legii partenerilor sociali, Legii conflictelor de muncă, a contractelor colective de muncă şi comitete sectoriale, precum şi a modificării Codului Muncii, în forma convenită de comun acord pentru a fi prezentată primului ministru.Sindicatele doresc flexibilizare pe piaţa munciiAtât reprezentanţii sindicatelor cât şi cei ai patronatelor au spus că acordul prevede flexibilizarea raţională a unor prevederi din Codul Muncii, care vizează printre altele durata timpului de lucru, protecţia angajaţilor, normarea muncii şi, nu în ultimul rând, contractele pe o perioadă nedeterminată, care se doresc a fi în continuare o excepţie şi nu o regulă.


"În opinia noastră, cele mai importante probleme vizează legile speciale care completează Codul Muncii şi mai puţin Codul Muncii, care nu are modificări de esenţă în stabilirea relaţiilor industriale. Codul Muncii, în general, vizează relaţia directă angajat-angajator, respectiv contractul individual de muncă. Ceea ce am cerut şi am convenit cu patronatele am cerut ca Guvernul României să înţeleagă şi să accepte că o relaţie industrială se stabileşte de către parteneri şi asta am făcut în proiecţiile de legi, pe care Guvernul, zicem noi, că va trebui să şi le asume", a spus vicepreşedintele Confederaţiei Meridian, Ion Alb.


El susţine că dacă Guvernul nu ia în seamă aceste probleme, sindicatele deschid conflictul social.


"Dacă lucrurile merg aşa, pe proiecţia guvernamentală, este posibil să avem cel mai mare conflict social existent de 20 de ani încoace", susţine Alb.

 


Creşterea locurilor de muncă, obiectivul principalPunctul de vedere al celor patru organizaţii patronale a fost exprimat de reprezentantul acestora, Adrian Izvoranu.


"Codul dialogului social, în forma pe care a prezentat-o Guvernul, conţine elemente care nu făceau parte din dialogul social, respectiv Legea CES-ului, care nu este un element de dialog social, ci este unul de dialog civic. În condiţiile astea, am considerat că, împreună cu partenerii sociali, de cuviinţă să tratăm parteneriatul social într-un grup de legi separat şi am introdus un element care noi credem că este revoluţionar şi important şi anume dialogul social sectorial bine reglementat şi exact reglementat prin această lege. Pe partea Codului Muncii, am promovat, pe de o parte, măsuri de flexibilizare dictate chiar şi argumentate de ceea ce s-a întâmplat acum în criză şi, când am văzut cât de rigid este Codul Muncii românesc, am preluat o mare parte din propunerile Guvernului în ce priveşte partea de flexibilizare, însă am fost foarte atenţi la partea de securizare ocupaţională, încercând să introducem acele elemente, sau să ponderăm acele elemente care să asigure şi securizarea dezocupării. Ambele trebuie să ducă la un singur efect pe care ni-l dorim şi anume la creşterea locurilor de muncă şi la asigurarea acestora şi la calitatea, mai ales, a acestor locuri de muncă", susţine Izvoranu.


Documentele depuse de sindicate şi patronate la Guvern  vor fi supuse dezbaterii alianţei de guvernământ, iar miercuri vor fi prezentate în forma agreată într-o întâlnire cu partenerii sociali.
 Autor:
Cătălin Trandafir
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
22 Ianuarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza