Sesiune extraordinară a Parlamentului în august

Şefii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Mircea Geoană şi Roberta Anastase au primit scrisori din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului în luna august.

Adăugat: 22 Iulie 2010
Ultima actualizare:22 Iulie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele României, Traian Băsescu, i-a transmis, miercuri, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, solicitarea de întrunire în sesiune extraordinară  în prima parte a lunii august, în vederea dezbaterii şi adoptării unor poriecte de lege legate de reforma Justiţiei.
    


În textul scrisorii , preşedintele Traian Băsescu precizează că îşi întemeiază cererea pe articolul 66, alineatul 2 din Constituţie, conform căruia "Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi al senatorilor".Şeful statului solicită dezbaterea şi adoptarea de către Senat, în sesiunea extraordinară, a trei proiecte de legi, respectiv proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală; proiectul de lege privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 prividn înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte nirmative; proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor.Preşedintele Traian Băsescu precizează că adoptarea proiectelor de lege menţionate reprezintă o necesitate pentru accelerarea actului de justiţie, cerinţa fiind menţionată în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.


Scrisoarea şefului statului a ajuns şi la Camera DeputaţilorPreşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a primit scrisoarea şefului statului privind convocarea unei sesiuni extraordinare în prima parte a lunii august, precizând că, după ce Camera va primi motivarea Curţii Constituţionale la Legea Agenţiei Naţionale de Integritate,  va avea loc o şedinţă de Birou Permanent.Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru legea ANI.


Şeful statului a precizat că propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare să se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele să nu mai fie suspendate în cazul în care sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate, precum şi "legea micii reforme" în justiţie, aflată pentru avizare la Consiliul Superior al Magistraturii.


Băsescu a menţionat că a luat decizia de a convoca Parlamentul în urma raportului Comisiei Europene  privind justiţia din România.


"Dacă Parlamentul ar veni în sesiune extraordinară, să treacă aceste trei legi, România ar putea fi ferită de a se invoca probleme legate de justiţie atunci când se va decide intrarea în spaţiul Schengen", a spus Băsescu, în contextul în care, anterior, exprimase îngrijorări în legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen.


Şeful statului vrea o nouă lege ANI


Preşedintele Traian Băsescu a apreciat totodată că ar trebui "scrisă" o nouă lege ANI, arătând că există experinţă în acest sens şi că nu trebuie creată posibilitatea de a se face legătura între modul de acţiune pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi intrarea în spaţiul Schengen.


Curtea Constituţională a decis, luni, că este neconstituţională Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate , în urma unei sesizări formulate de preşedintele Traian Băsescu.
    


În 13 iulie, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea ANI reexaminată, menţionând că dispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenţa Senatului în calitate de prima Cameră sesizată şi a Camerei Deputaţilor, în calitatea de Cameră decizională.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
22 Iulie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza