Sentinţă definitivă în Dosarul "ICA". Din 12 inculpaţi, şapte condamnări cu executare

În Dosarul "ICA" au condamnaţi, vineri, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă 12 inculpaţi, şapte dintre ei au primit condamnări cu executare. Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare.

Adăugat: 8 August 2014
Ultima actualizare:8 August 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În cazul Voiculescu, instanţa a dispus şi confiscarea sau sechestrarea altor proprietăţi sau conturi bancare ale lui Voiculescu sau ale fiicelor sale.

Faţă de verdictul anunţat de Tribunalul Bucureşti, în septembrie anul trecut, cinci inculpaţi care fuseseră condamnaţi la închisoare cu executare, au primit acum pedepse cu suspendare, dar pentru şapte inculpaţi, între care şi Dan Voiculescu, decizia instanţei a fost de majorare a condamnărilor.

Astfel, fostul ministru Sorin Pantiş, director general executiv al GRIVCO, precum şi profesorul Gheorghe Mencinicopschi, director general al Institutului de Cercetări Alimentare, au primit acum şapte, respectiv opt ani de închisoare.

Procurorii au considerat că prejudiciul total în procesul de privatizare a ICA a fost de peste 60 de milioane de euro, însă toţi cei 12 acuzaţi din dosar au negat că ar fi vinovaţi.

Pentru recuperarea acestui prejudiciu, instanţa a dispus, între altele, blocarea unor conturi bancare aparţinând lui Dan Voiculescu şi fiicelor sale, confiscarea unui teren de câteva mii de metri pătraţi, pe care se află Institutul pentru Cercetări Alimentare şi un imobil în care se află birourile postului de televiziune Antena 3, parte din grupul media fondat de Dan Voiculescu.

După pronunţarea sentinţei, la Curtea de Apel Bucureşti, omul de afaceri Dan Voiculescu nu a avut nici o reacţie publică.

El s-a prezentat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov, unde aşteaptă mandatul emis de instanţă, astfel încât să poată fi pusă în executare sentinţa.

În schimb, una din fiicele lui, Camelia, cea care a preluat conducerea imperiului media fondat de tatăl ei, a susţinut că acesta nu a comis nicio faptă reprobabilă.

Într-un comunicat de presă, Camelia Voiculescu a acuzat că decizia de condamnare a tatălui ei ar fi o încercare vădită de intimidare a postului de ştiri Antena 3, parte a grupului Intact.

La rândul său, premierul Victor Ponta a precizat vineri, într-o postare pe facebook, că a luat act de decizia din dosarul ICA şi a dat asigurări că în calitate de lider politic va face tot ce stă în puterile sale ca jurnaliştii Antena 3 şi toţi jurnaliştii din România să-şi poată desfăşura activitatea profesională, conform dreptului constituţional la libera expimare şi independenţă a presei.

UPDATE ora 20.00 Toţi inculpaţii în dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare, condamnaţi, astăzi, la închisoare cu executare, s-au predat la Inspectoratul de Poliţie Ilfov şi la Poliţia Capitalei, afirmă surse poliţieneşti.

Instanţa a transmis Poliţiei şi mandatele de punere în executare a sentinţei, urmând ca cei şapte condamnaţi să fie conduşi, cel mai probabil, la Penitenciarul Rahova, în vederea încarcerării.

UPDATE ora 21.00 Omul de afaceri şi preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Alte şase persoane, condamnate la închisoare cu executare în acelaşi dosar, au fost încarcerate, de asemenea, la Rahova.

Acestea vor rămâne în carantină o perioadă de 21 de zile, iar după aceea, Administraţia Penitenciarelor va stabili regimul şi locul de detenţie pentru fiecare condamnat în parte.Autor:
Cristina Dumitrescu
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Victor Gheorghe
Adăugat:
8 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza