Senatul spaniol a decis suspendarea autonomiei Cataloniei

Decizia senatului de la Madrid a fost luată imediat după ce parlamentul catalan a votat pentru independenţa provinciei faţă de Spania

Adăugat: 28 Octombrie 2017
Ultima actualizare:28 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Mariano Rajoy, premierul Spaniei foto: arhivă
trimite pe mail

Parlamentul catalan a votat independenţa faţă de Spania. La scurt timp, Senatul spaniol a votat activarea articolului 155 din Constituţie, ce prevede suspendarea autonomiei Cataloniei şi preluarea controlului direct al regiunii de către autorităţile centrale de la Madrid.

Corespondenta Radio România în Spania, Annamaria Damian, transmite că Parlamentul catalan a votat declararea independenţei şi constituirea Republicii Catalane cu 72 de voturi pentru fără votul opoziţiei unioniste.

După votul secret, la care nu au participat parlamentarii partidelor Popular, Socialist şi Ciudadanos unioniste, în semn de protest faţă de iniţiativa secesionistă, cei prezenţi în sala de plen a legislativului catalan au cântat Els Segadors, (Secerătorii), considerat imnul secesionist, ce aduce în memorie răscoala catalanilor împotriva regelui Felipe al IV-lea la 1640.

În stradă, vestea a fost primită cu entuziasm de sute de catalani care au aşteptat rezultatul votului.

Imediat după votul din Parlamentul catalan, la Madrid, senatorii au decis cu majoritate de voturi aplicarea articolului 155 din Constituţie, care permite Guvernului să intervină în Catalonia, destituind executivul regional şi asumându-şi toate competenţele privind administraţia regională.

Măsurile vor intra în vigoare imediat după publicarea lor în Buletinul Oficial. Premierul Mariano Rajoy a anunţat deja convocarea cabinetului său pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei.

Printre acestea se numără destituirea executivului catalan condus de Carles Puigdemont şi asumarea supravegherii directe a forţelor de poliţie catalane.Autor:
Anamaria Damian
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
28 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza